Socialistická Venezuela trpí chronickým nedostatkem potravin. Lidé po Vánocích vyrazili protestovat do ulic, protože jim vláda nedodala slíbené vepřové maso (ilustrační foto).

Venezuelská vláda nedodala obyvatelstvu k Vánocům vepřové maso. Lidé proto vyrazili do ulic demonstrovat kvůli nedostatku jídla. Venezuela kvůli socialistické politice prezidentů Nicoláse Madura a jeho předchůdce Huga Cháveze založené na tvrdých vládních regulacích, trpí chronickým nedostatkem potravin.

Stovky lidí demonstrovaly v hlavním městě Venezuely, Caracasu, proti vládě, která jim o Vánocích nedodala slíbené vepřové maso, jež je v zemi tradičním vánočním jídlem.

Slíbené dodávky vepřového, které k lidem v Caracasu v rámci přídělového systému potravin nedorazilo, zdůvodnil prezident Maduro zahraniční sabotáží.

„Co se stalo s vepřovým? Sabotovali nás. A můžu vám říci kdo: Portugalsko,“ oznámil Maduro, který však okolnosti „sabotáže“ nijak nevysvětlil.

Uvedl jen, že vláda objednala maso z Portugalska a některé země blokovaly Venezuele bankovní účty.

I v dalších městech Venezuely protestují Venezuelané už několik dní proti hospodářské politice vlády, kvůli níž je země už několik let v hluboké ekonomické krizi.

Lidé trpí chronickým nedostatkem témě úplně všeho: počínaje vodou, přes jídlo až po léky. Mnozí Venezuelané tak označili tyto Vánoce za nejhorší za posledních několik let. (sfr)