Trump se pochlubil ohromující statistikou, dokazující porážku Islámského státu. Ten však současně zaútočil na "americký" Kábul a zabil 40 lidí

Prezident Trump se pochlubil ohromující statistickou prokazující jeho úspěšné tažení v boji proti Islámskému státu. Současně se však IS přihlásil k masivnímu teroristickému útoku uprostřed „amerického“ Kábulu v Afghánistánu. Atentát si vyžádal nejméně 40 mrtvých lidí. 

Americký prezident Donald Trump poukázal na vybraná data, která mají dokázat jeho úspěchy v boji proti Islámskému státu.

Zatímco v první den Trumpova funkčního období (20. ledna 2017; den jeho inaugurace) drželo odhadem 35 tisíc bojovníků Islámského státu zhruba 17500 čtverečních mil (tj. cca 45300 čtverečných kilometrů) na území Sýrie a Iráku, po zhruba roce Trumpova působení ve funkci prezidenta okupovala (dle odhadu armády USA z 21. 12. 2017) zbývající zhruba tisícovka bojovníků IS území o rozloze cca 1900 čtverečních mil (necelých 5 tisíc km2).

Nazdory Trumpem prezentované „statistické porážce“ však Islámský stát zřejmě ještě neřekl poslední slovo. Nejnovější útok islámských bojovníků v afghánském Kábulu (hlavní město země, kterou USA dobyly a obsadily) měl značně ničivé důsledky.

Série bombových útoků na západě afghánské metropole Kábul si vyžádala nejméně 40 mrtvých. Další tři desítky lidí byly zraněny.

Terčem útoku bylo šíitské kulturní a náboženské centrum Tajaban, zasažena byla i sousední zpravodajská agentura Afghan Voice. K útoku se přihlásil Islámský stát.

V okamžiku první exploze se v místě konala ceremonie u příležitosti 38. výročí sovětské invaze do Afghánistánu. Na místě bylo značné množství místních studentů.

„Na místě zavládl chaos. Všichni křičeli a plakali. Lidé panikařili. Všichni volali o pomoc,“ popsal situaci jeden z nich.

Poté, co se v centru odpálil sebevražedný útočník, otřásly blízkým okolím ještě dvě exploze.

V říjnu zemřelo při útoku na šíitskou mešitu v Kábulu 56 lidí. K činu se i tehdy přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Během útoku ozbrojenců na soukromou televizní stanici Šamšad v Kábulu zemřeli na počátku listopadu dva lidé a 21 osob utrpělo ranění, připomíná agentura Reuters. K přepadení se později také přihlásil IS. (sfr)