Vláda v Estonsku chce mít kryptoměnu. Pobaltský stát jako první v Evropě plánuje zavést vlastní digitální měnu s názvem „estcoin“. Určena by byla zejména cizincům, kteří v této pobaltské zemi chtějí založit firmu prostřednictvím internetu. Užívání kryptoměny by však zatím bylo omezeno na zhruba 27 tisíc lidí, kteří dnes v Estonsku mají „digitální občanství“, neboli e-rezidentství. 

S konceptem státní kryptoměny přišel vedoucí vládního programu e-Residency Kaspar Korjus. V rámci programu mohou cizinci za tímto účelem získávat od roku 2014 digitální identitu.

Záměrem však nemá být vytvořit konkurenční měnu k euru. Užívání kryptoměny má být zatím omezeno na zhruba 27 tisíc lidí, kteří již mají tzv. „digitální občanství“.

Teprve následně by se „estcoin“ začal obchodovat na tradičních burzách a specializovaných obchodních platformách.

K záměru se však postavil rezervovaně šéf estonské centrální banky Ardo Hansson. Zdůraznil, že nejde o vládní iniciativu a že s centrální bankou záměry nikdo nekonzultoval.

Od zavádění oficiálních kryptoměn se v září distancoval šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který zdůraznil, že jedinou měnou eurozóny je euro.

Aktuálně nejznámější a nejúspěšnější digitálním měnou je bitcoin. Kryptoměny vznikly už v roce 2009. Cílem bylo vytvořit měnu nezávislou na vládách, státech respektive centrálních bankách.

Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140. Kryptoměny jsou čím dál častěji používány jako investiční nástroj. (sfr)