Elektronická evidence provozu automobilů začíná. Stanice měření emisí budou od ledna 2018 fotografovat pro stát všechna auta, která si přijedou nechat zkontrolovat emise. Současně se připojí k informačnímu systému Stanic technické kontroly (STK) tak, aby stát získal přístup k veškeré fotodokumentaci kontrolovaných automobilů.

Stát tak fakticky zahajuje „elektronickou evidenci provozu automobilů“. Bez fotografie vozidla a připojení do systému nebude protokol o výsledku měření platný.

Zatímco elektronická evidence tržeb narazila na odpor Ústavního soudu, který nařídil zredukovat rozsah kontroly obchodníků a pozastavil náběh 3. a 4. fáze EET, u automobilistů rozbíhá stát svoji on-line kontrolu okamžitě u všech vozidel.

Stanice měření emisí budou muset od 1. ledna 2018 začít pro stát fotit všechna kontrolovaná auta. Snímky budou společně s výsledky měření on-line ukládány do informačního systému ministerstva dopravy.

Podobným způsobem se už od roku 2016 dokumentuje přítomnost vozidla na stanicích technické kontroly.

„Už nebude možné, aby vozidlo dostalo záznam o úspěšné kontrole emisí, aniž by stanici ve skutečnosti navštívilo. Když neprojde měřením na jedné stanici, nemůže také tak snadno zkoušet štěstí na jiné,“ vysvětlil ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Protokoly měření vedle fotografií obsahují i časy a dobu kontrol. Záznamy navíc není možné přepisovat, doplnil ministr.

Od 1. ledna 2018 již nebude možné vydat platný protokol o výsledku měření emisí, pokud stanice nebude do systému připojena, uvedlo ministerstvo.

Zavedení stejných kontrolních pravidel pro STK i emise má podle propagátorů systému zásadně zúžit prostor pro podvody a manipulace, jako je například obcházení měření emisí u vozidel, kterým chybí filtr pevných částic.

Do informačního systému ministerstva dopravy se zatím přihlásilo přibližně 1080 stanic měření emisí. (sfr)