Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v letošním roce prodal majetek za téměř 800 milionů korun. Mezi věcmi, které připadly státu z pozůstalostí bez dědiců nebo propadly z trestné činnosti, byly i zvířata či housle. Starou Škodu 110 L prodal ÚZSVM za 54 tisíc.

Úřad letos prodal i housle či například filatelistickou sbírku. Její minimální cena byla 10 tisíc, nový vlastník za ni zaplatil 15.250 korun.

Velký zájem byl na sociálních sítích také o automobil Škoda 110 L, jehož cena vzrostla z 6 tisíc na 54 tisíc korun.

Pracovníci úřadu zaznamenali neočekávané množství uchazečů například o nástěnné hodiny se závažím. Přihlásilo se 12 zájemců, a cena se tak ze 3000 korun vyšplhala na celkových 16 tisíc korun.

Prodal se také třeba automobil Porsche 911 Carrera 997, a to jako soubor náhradních dílů. Doklady k němu byly falešné, takže se vůz nemohl evidovat. Úřad ho chtěl prodat 368 tisíc, nakonec na něm vydělal 490 tisíc korun.

Letos se úřad kromě psů a koček staral mimo jiné o kachny nebo morčata.

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhly za leden až listopad letošního roku 1 667 milionů korun, meziročně došlo k nárůstu o téměř 613 milionů korun, tedy o 58 %.

Na vyšších příjmech se nejvíce podílely příjmy z prodejů nemovitostí, které přesáhly 1,2 miliardy korun. V polovině prosince již příjmy překonaly 1,7 miliardy korun.

„Naše příjmy jsou již nyní vyšší než všechny celoroční příjmy ÚZSVM v historii s výjimkou roku 2015, kdy byl prodán areál na náměstí Republiky v Praze. To považuji za mimořádný úspěch. Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude v příjmech druhý nejlepší v celé patnáctileté historii ÚZSVM,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Na příjmech za leden až listopad 2017 se nejvíce podílely příjmy z prodeje budov a staveb, které dosáhly více než 793 milionů korun, příjmy z prodeje pozemků byly v částce více než 374 milionů korun a příjmy z pronájmu pozemků ve výši přes 114 milionů korun.

Nejvyšší příjmy ÚZSVM zaznamenal z prodeje areálu v ulici U Půjčovny v Praze (355,1 milionu korun), činžovního domu v ulici Moskevská v Praze (29 milionů korun) a bývalé záložní nemocnice v Hředlích (26,2 milionu korun).

Výdaje za leden až říjen činily 1 215 milionů korun a meziročně stouply o zhruba 37 milionů korun (o 3,1 %), a to zejména kvůli nárůstu mzdových výdajů na základě nařízení vlády a zabezpečení dislokace pro jiné organizační složky státu. (sfr)