Češi vypijí během vánočních svátků více alkoholu než během zbytku roku. Mezi svátečními nápoji vede svařák a ajrkoňak.

Čtvrtina Čechů vypije během vánočních svátků více alkoholu než v ostatních měsících roku. Více než polovina lidí však své „pijácké“ návyky nemění. Až dvě pětiny lidí uvedly, že o Vánocích konzumují jiný druh alkoholu než obvykle. Ze speciálních vánočních nápojů je nejoblíbenější svařené víno, druhé místo patří vaječnému likéru, vyplynulo z průzkumu Nielsen Admosphere.

Obecně pije alkohol alespoň příležitostně naprostá většina dotázaných. Jen 10 % respondentů uvedlo, že alkoholické nápoje nepije nikdy.

Více než čtvrtina z těch, kteří alkohol pijí alespoň příležitostně, přitom uvedla, že jejich spotřeba v době vánočních svátků je vyšší oproti zbytku roku. U více než poloviny osslovených je spotřeba alkoholu stejná.

Oproti zbytku roku pije jiný druh alkoholických nápojů než obvykle 39 % dotázaných. Pětina kupuje během vánočních svátků dražší alkohol v porovnání s běžným rokem.

Více než polovina respondentů, která uvedla, že alespoň příležitostně pije alkohol, si dává v době adventu a o Vánocích svařené víno. Čtyři z 10 dotázaných pijí v době vánočních svátků vaječný likér a téměř třetina si dopřává punč. Grog si dává čtvrtina respondentů.

Zdroj: Nielsen Admosphere

(pel)