Přistěhovalci si v Německu často pomáhají falešnými dokumenty, aby získali azyl a nemuseli se vracet zpět do jejich vlasti.

Uprchlíci se snaží dostat do Evropy za každou cenu. Migranti v Německu mají rekordní počet padělaných dokladů, zjistily tamní úřady. Mezi žadateli o azyl bylo od ledna do konce září 4,5 procenta lidí, kteří se prokazovali falešnými doklady, informoval Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Falešné pasy a rodné listy migrantům často obstarávají pašeráci lidí. Zhruba 10 400 z celkového počtu 233 tisíc osobních dokladů u žadatelů o azyl bylo ve sledovaném období falešných. V předchozím roce to bylo přibližně 12 800 z více než 491 000 dokumentů.

U přibližně 5370 dokumentů během letošních prvních tří čtvrtletí nebylo podle úřadů možné jednoznačně určit, zda jde o pravé, nebo falešné papíry. Důvodem byl většinou chybějící srovnávací materiál nebo špatný stav dokumentů.

Kromě cestovních pasů se BAMF zaměřil také na další dokumenty, jako jsou rodné listy, řidičské průkazy a vysvědčení.

V Německu přitom selhává i plán, aby přistěhovalci opustili zemi dobrovolně. Zatímco loni spolkovou republiku s finanční podporou úřadů do konce listopadu opustilo 50 759 migrantů, letos jich za stejné období bylo jen 27 903.

Do Německa od začátku roku 2015 přišlo zhruba 1,38 milionu žadatelů o azyl. Řada z nich ale ve spolkové republice nedostane azyl ani status uprchlíka nebo doplňkovou ochranu, a měli by se proto vrátit do země původu.

(pel)