České dráhy dostaly obří pokutu, musí zaplatit 368 milionů korun za zneužití postavení na trhu ve snaze vytlačit konkurenci.

České dráhy (ČD) zneužily dominantní postavení v soutěžích o rychlíky na tratích Pardubice-Liberec a Plzeň-Most a použily predátorské ceny ve snaze vytlačit konkurenci z trhu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dopravce potrestal obří pokutou ve výši 368 milionů korun. Dráhy s rozhodnutím nesouhlasí.

Mezi Plzní a Mostem k neférovému jednání podle úřadu docházelo mezi roky 2005 až 2014 a mezi Pardubicemi a Libercem od roku 2006 do roku 2014.

„České dráhy předložily ministerstvu dopravy bez objektivně ospravedlnitelných důvodů nabídku s nepřiměřeně nízkou předpokládanou výší prokazatelné ztráty. Díky této nabídce České dráhy nabídkové řízení vyhrály,“ uvedl Petr Rafaj, předseda ÚOHS.

České dráhy podle ÚOHS pak získaly smlouvu a na trati jezdily za ceny, které nepokrývaly náklady.

Podle antimonopolního úřadu se jednalo o uplatňování zakázaných predátorských cen, kdy si dominant způsobuje ztrátu za účelem uzavření trhu nebo vytlačení konkurence z trhu.

„Újma byla v obou případech způsobena společnosti Viamont, u trati Pardubice – Liberec i společnosti Connex Česká Železniční,“ upřesnil mluvčí ÚOHS.

Antimonopolní úřad zohlednil, že se jednalo o velmi závažný a dlouhodobý vylučovací delikt, který mohl mít dopad na širší skupinu spotřebitelů.

(pel)