Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


J&T prodá svůj menšinový podíl v Unipetrolu polské PKN Orlen

Společnost Paulinino Limited, která je součástí skupiny J&T, prodá polské společnosti PKN Orlen svůj pětinový podíl v petrochemickém holdingu Unipetrol. PKN Orlen vlastní 63 % Unipetrolu a nabídla v minulém týdnu odkup menšinových podílů.

O2 prodala podíl v Taxify za devítinásobek kupní ceny

Operátor O2 ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera prodal svůj podíl v estonské přepravní platformě Taxify za více než 70 miliónů Kč. Před rokem a půl podíl získal za 8 miliónů, svou investici tak zdevítinásobil. Kupce firma nezveřejnila.

EU dá na plynovod mezi Slovenskem a Polskem miliardy

Slovenský přepravce zemního plynu Eustream a jeho polský partner Gaz-System získaly od EU 107,7 milionu eur (2,8 miliardy Kč) na výstavbu 59kilometrového plynovodu mezi oběma zeměmi. Stavba bude zahájena ve druhé polovině roku 2018 a ukončena by měla být v závěru roku 2021. Cílem projektu je zvýšit bezpečnost dodávek a propojení trhů.

Sazby hypoték v Česku se zvyšují, stouply na 2,15 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu stoupla na 2,15 % z říjnových 2,10 %. Pro hypoteční úvěr si přišlo do bank 9466 klientů. Objemy vzrostly o 1,5 miliardy na 19,46 miliardy Kč.

Qatargas bude dodávat zkapalněný plyn rakouské OMV

Katarská státní společnost Qatargas bude od roku 2019 dodávat až 1,1 milionu tun zkapalněného zemního plynu (LNG) ročně rakouské ropné a plynárenské skupině OMV. Smlouva je pětiletá.(

(pel)