Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Penta a CEFC již předložily nabídku na koupi majitele televize Nova

Čínská CEFC a investiční skupina Penta předložily společnou nabídku na odkup majitele televize Nova CME. Nabídka by podle zdrojů měla dosahovat výše 2 miliard USD (cca 43,4 miliard Kč). Finální suma ale prý ještě nebyla stanovena.

Zkrachovalá huť Poldi propustí i 150 zbývajících zaměstnanců

Všichni zbývající zaměstnanci kladenské Poldi, tedy asi 150 lidí, dostanou do konce roku výpověď.  Firma je v konkursu. Pracující dostanou výpověď z důvodu nadbytečnosti, firma pro ně nemá už žádné peníze. Zadlužené společnosti se nepodařilo splnit podmínky reorganizace.

Dukovany dostaly povolení pro další provoz 3. a 4. bloku

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal povolení k dalšímu provozu bloků tři a čtyři Jaderné elektrárny Dukovany. Nynější desetileté licence skončí letos.  Firma ČEZ tak může další léta provozovat všechny čtyři dukovanské bloky.

Česko nevydá správci zkrachovalé Viktoriagruppe naftu

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) odmítla předžalobní výzvu insolvenčního správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Ta po Česku požaduje naftu za miliardu Kč. Lhůtu pro vydání nafty nebo její náhrady je stanovena na 27. prosince.

Facebook sbírá ve velkém osobní data a zneužívá své postavení, tvrdí Německo

Americká internetová společnost Facebook podle německého kartelového úřadu zneužívá dominantního postavení na trhu, když shromažďuje údaje o uživatelích. Dominantní pozice prý zneužívá tím, že podmiňuje používání své sítě možností získávat údaje o uživatelích z jiných webových stránek.

(pel)