Brusel šel ven s krutou pravdou. Migraci přistěhovalců do Evropské unie nelze zastavit, přiznal eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Podle něj není moudré si myslet, že uprchlíci zůstanou na druhé straně Středozemního moře, pokud se budou na řešení migrační krize nabízet jenom finanční prostředky. 

„Musíme začít být upřímní k občanům, kteří mají obavy ohledně toho, jak migraci řídíme. Nebudeme schopni migraci zastavit. Ale můžeme být lepší, chytřejší a aktivnější při řešení tohoto fenoménu,“ napsal Avramopulos pro server Politico.

Avramopulos upozornil, že přestože se v minulých letech podařilo mnohého dosáhnout a počty příchozích výrazně poklesly, migrace je pro EU novou realitou, která nezmizí. Od kroků, které pouze reagovaly na situaci, je proto podle něj třeba posunout se k dlouhodobému řešení.

„Bohužel naše současná debata o migraci – ovlivněná rostoucím nacionalismem, populismem a xenofobií – omezila naše možnosti ustavit rozumnou, na budoucnost orientovanou migrační politiku,“ řekl.