Izrael chce navrhnout v parlamentu zákon umožňující trest smrti pro teroristy.

Izrael chce navrhnout trest smrti pro teroristy. Tamní vláda tak chce teroristické útočníky odstrašit. Naopak v Česku úřady požadují soudní ochranu migrantů. 

Šéfové stran zastoupených v izraelské koaliční vládě chtějí předložit parlamentu návrh zákona umožňující vynést trest smrti nad teroristy.

Pokud by byl návrh zákona schválen parlamentem, stal by se silným odstrašujícím prostředkem proti útočníkům a protiváhou jejich nadějí na to, že budou vyměněni nebo propuštěni na svobodu na základě politické dohody, uvedl v prohlášení ministr obrany a předseda nacionalistické strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman.

„Nesmíme připustit, aby si teroristé mysleli, že spáchají vraždu a poté budou ve vězení v dobrých podmínkách a nakonec osvobozeni,“ prohlásil Liebermann.

V roce 2011 Izrael například propustil více než 1 000 palestinských vězňů výměnou za izraelského vojáka drženého pět let v zajetí v Pásmu Gazy.

V Česku žádají senátoři i soudkyně zvýšit soudní ochranu přistěhovalců

Pokud stát odmítne udělit cizinci občanství, dotyčný musí mít šanci se dozvědět, proč se tak stalo. Takový je verdikt jedné ze soudkyň Nejvyššího správního soudu.

„Protiústavnost spatřujeme v tom, že účastník řízení, který netuší, co bylo důvodem negativního rozhodnutí, nemá vůbec žádnou možnost, aby rozhodnutí bylo posouzeno jiným orgánem,“ vysvětlila soudkyně Miluše Došková.

Došková proto počátkem prosince podala ústavní stížnost, která se má v ideálním případě proměnit ve zrušení příslušné části zákona.

Podle něj neúspěšnému uchazeči o české občanství přijde jen strohý verdikt od ministerstva, že ho stát považuje za bezpečnostní riziko. Žádné podrobné vysvětlení rozhodnutí neprovází. A pokud se chce proti závěru bránit před soudem, takovou možnost nemá. Soudkyně chce tuto praxi změnit.

Skupina senátorů navíc požaduje, aby měli migranti možnosti bránit se proti zadržení v detenci soudně. O obou podnětech rozhodne Ústavní soud.

(pel)