Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Pegas Nonwovens přestěhuje sídlo z Lucemburska do Česka

Výrobce netkaných textilií pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví Pegas Nonwovens bude sídlit v Česku. Přesun z Lucemburska schválila mimořádná valná hromada. Změní se také státní příslušnost firmy, jejíž roční obrat dosahuje téměř 6 miliard Kč.

Rosněft ve Venezuele získal licenci k průzkumu

Ruská ropná společnost Rosněfť získala licenci k průzkumu plynových polí u pobřeží Venezuely. Místní součást Rosněfti se na 30 let stane provozovatelem polí, jejichž veškerou produkci bude mít právo prodat na export. Rosněfť odhadla celkové rezervy plynu na polích na 180 miliard metrů krychlových.

Vítkovice Gearworks získají firmy podnikatelů Beljajeva a Ulčáka

Vítkovice Gearworks ze strojírenské skupiny Jana Světlíka získají noví investoři. Těmi jsou společnosti Optifin Invest, jejímž spolumajitelem je podnikatel Alexej Beljajev, a Farvis, jež je spřízněna s firmou E-Invest Martina Ulčáka. Dohromady do podniku vloží 80 milionů Kč.

Čistý zisk bank klesl letos o 700 miliónů

Bankám a spořitelnám v Česku za 3. čtvrtletí 2017 klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 700 milionů na 59,9 miliardy Kč. Pokles zisku podle expertů souvisí s loňským prodejem podílu ve společnosti Visa. Bilanční suma sektoru ke konci září činila 7,278 bilionu Kč.

Francie žaluje Amazon za zneužití postavení na trhu

Francouzská vláda podala k pařížskému obchodnímu soudu žalobu na amerického internetového prodejce Amazon. Za zneužití postavení na trhu vůči některým dodavatelům žádá ministerstvo hospodářství po firmě pokutu 10 milionů eur (zhruba 257 milionů Kč).

(pel)