Saudská Arábie nastolí umírněný islám a zatočí s terorismem, slíbil tamní korunní princ Mohamed bin Salmán. K dosud běžným trestům v zemi patří bičování nebo časté popravy

Saudští šejkové chtějí zmírnit radikální islám. Saúdská Arábie přeruší kontakt s ultrakonzervativními imámy a bude místo toho budovat celkovou image státu atraktivního pro investory. Země se také vrhne do boje s terorismem. Uvedl to korunní princ Saudské Arábie Mohamed bin Salmán.

„Saúdská Arábie bude taková, jaká bývala. Vrátí se k umírněnému a otevřenému islámu,“ uvedl Mohamed bin Salmán.

Podle Salmána opustila země umírněný islám v roce 1979, kdy zesílily extremistické islamistické ideologie. Saúdská Arábie je ale tvrdou teokracií už od samého počátku své existence. Jeho prohlášení je zatím nejotevřenějším útokem saúdského politika na vlivné konzervativní náboženské kruhy, které po desetiletí ovlivňovaly saudsko-arabskou politiku.

Už u zrodu saúdského království ve 30. letech 20. století stálo hnutí Ichwán (bratři), jehož bojovníci vyznávali ultrakonzervativní wahhábistický směr islámu, který je známý svou zřejmě nejstriktnější interpretací práva šarí’a v celém islámském světě.

Součástí nových pořádků má být podle prince tvrdý boj s terorismem.

„Neztratíme třicet let ze svých životů vypořádáváním s extremistickými idejemi. Zničíme je ještě dnes,” dodal korunní princ.

Postupná reformace země na obzoru

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán byl následníkem trůnu jmenován svým otcem Salmánem v letošním roce a je v silně konzervativní zemi považován za motor plánované modernizace a reforem království.

Už loni Mohamed bin Salmán oznámil, že chce skoncovat se „závislostí“ své země na těžbě ropy. Je také obecně považován za hybnou sílu, jež přiměla jeho otce zrušit desítky let trvající zákaz řízení aut ženami. Zákaz řízení byl zrušen v září královským dekretem a v platnost by měl vejít příští rok.

K dalším reformám patří připravované zrušení mnohaletého zákazu kin, jež by mohlo otřást celou saudsko-arabskou kulturní scénou.

Převážně sunnitská Saúdská Arábie patří k nejkonzervativnějším a díky ropě také nejbohatším zemím světa. Bohaté saúdskoarabské rodinné klany navíc bývají obviňovány z financování terorismu. K dosud běžným trestům zde patří bičování nebo časté popravy.

V zemi jsou rovněž uplatňovány přísné zákony vůči ženám, které nesmí bez souhlasu manžela či jiného muže v rodině cestovat či si otevřít bankovní účet. Na jaře letošního roku byly však zákony o opatrovnictví zmírněny a ženy tak k návštěvě lékaře či k studiu nebudou potřebovat mužský souhlas.

(pel)