Volby vyhráli odpůrci eura. Z těch, kdo byli oprávněni volit, podpořila přijetí eura hlasováním pro příslušné politické strany zhruba jen jedna sedmina občanů.

Voliči ve volbách prakticky odmítli přijetí eura. Pro strany, které ve volebním programu jednoznačně podporovaly vstup ČR do eurozóny, hlasovalo jen zhruba půl milionu občanů. I při započtení dalších stran, jež euro s výhradami podporují, překročil počet jejich voličů v součtu jen o málo hranici 1 milionu lidí.

Ve volbách dominovaly strany, které euro odmítají a nebo jeho přijetí podmiňují nesplnitelnými podmínkami.

Babišovo hnutí ANO ve volebním programu uvádí:

„… a stejně důležitá je pro nás i fiskální bezpečnost, proto si musíme ponechat korunu a nesnažit se přijmout euro“.

„V případě, že se eurozóna v následujícím volebním období významně nereformuje, nebudeme euro přijímat“.

Pokud jde o reformu EU, požaduje Babišovo hnutí toto:

„Budeme prosazovat reformy vedoucí k zefektivnění aktivit Unie a odstranění zbytečné administrativní zátěže. Chceme jasně rozlišovat, kde nám EU může pomoci, a kde si naopak lépe poradíme sami. Cílem je reformovat Unii tak, aby dělala méně, ale mnohem lépe.“

Z těchto požadavků je zřejmé, že ANO (pokud jde o reformu EU) hovoří spíše o utopii, než o realistickém vývoji Unie. EU se vyvíjela, vyvíjí a bude vyvíjet přesně opačným směrem, než požaduje ANO. Z toho důvodu by tedy ANO nemělo v následujícím volebním období souhlasit s přijetím eura.

ODS chce výjimku

Také ODS přijetí eura spíše odmítá a chce vyjednat, aby Česko nemuselo euro přijmout povinně.

„Česká republika by si v rámci otevírání primárního práva EU v souvislosti s Brexitem měla vyjednat výjimku z povinnosti přijmout euro. Tento závazek, který je obsažen v naší přístupové smlouvě k EU, zaznamenal společně s eurozónou samotnou za posledních 13 let tak velké změny, že jeho naplnění bez rozsáhlé diskuse o všech důsledcích, není možné,“ uvedla ODS na dotaz.

„To neznamená, že nechceme přijmout euro nebo se o tom bavit. V českém zájmu však není automatické přijetí eura. O tom musíme mít možnost rozhodnout sami,“ uvedla mluvčí strany Jana Havelková.

I zde se splnění podmínky ODS jeví jako nereálné. EU zatím rozhodně nemá na programu vyjednávat s Českem o podmínkách odstoupení z povinnosti přijímat euro…

Piráti: Euro je tikající bomba

Další strana v pořadí volebních výsledků, Piráti, ve volebním programu do letošních voleb euro nezmiňuje.

V dlouhodobém programovém výhledu však Piráti uvádějí:

„Z dlouhodobého hlediska podporujeme přijetí Eura. V současné době však Euro představuje tikající časovanou bombu a rizika spojená s jeho strukturálními problémy převyšují klady, které by jeho zavedení přineslo“.

Piráti: „Nesmí docházet k perverzním situacím, kdy se např. Slovenský stát de facto zadluží kvůli Řeckým důchodům.“

A kladou sérii podmínek, jejichž splnění je čirou fikcí.

„Před vstupem ČR do eurozóny musí být zavedena jasná pravidla pro bankroty států a mezinárodních bank, která budou politicky a morálně přijatelná pro české občany. Nesmí docházet k perverzním situacím, kdy se např. Slovenský stát de facto zadluží kvůli Řeckým důchodům.“

„Musí dojít k zásadní demokratizaci tohoto procesu, k důležitým rozhodnutím nesmí docházet na neveřejných nočních jednáních ministrů financí v časové tísni pod velkým tlakem. Nastolená pravidla musí být funkční i v případě vážných potíží velkých států, jako je Itálie nebo Španělsko. Musí dojít k přiznání míry závažnosti současné situace jižních států a vytvoření realistického plánu pro její odstranění,“ uvedla strana.

Je patrné, že pokud by Piráti chtěli svůj program dodržet (a tedy přistoupit k reálné podpoře eura), muselo by v EU dojít k radikální revoluci, která ovšem není na obzoru.

Okamura velí: Pryč z EU

Další volebně silná strana, Okamurova SPD, přijetí eura striktně odmítá a požaduje i vystoupení Česka z EU.

„Euro čeká jen a jen krize. Navíc koruna je dnes jedním z mála prvků naší suverenity – například tu zákonodárnou jsme ztratili po Lisabonské smlouvě, která nadřadila evropské právo českému,“ uvedl předseda strany Tomio Okamura.

KSČM ve svém volebním programu euro natož vstup do eurozóny nezmiňuje.

Zaorálek: euro je blbost 

Přijetí eura je dlouhodobým programovým cílem ČSSD, ale volební lídr strany Lubomír Zaorálek před volbami hovořil o přijetí eura velmi odtažitě.

„Mnoho ekonomických autorit říká, že Česká republika nemá kam spěchat. Četl jsem řadu knih a můj závěr je, že ve chvíli, kdy je euro v přestavbě, tam nemáme vletět,“ prohlásil například.

„I slovenský ministr financí mně říká, že je blbost, abychom tam (do eurozóny, pozn. redakce) teď vstupovali,“ řekl také Zaorálek.

Svůj obezřetný postoj vůči euru zdůvodnil tím, že Evropská unie „neustále porušuje pravidla“.

„To jsem říkal i šéfovi eurokomise Junckerovi. Mám já převzít odpovědnost a říct, že chceme euro, a lidé na nás pak hodí, že za to můžu já, že ti velcí nedrží slovo? Mají se dodržovat pravidla,“ vysvětlil Zaorálek.

Pro euro

Pro přijetí eura jsou jednoznačně lidovci, kteří v programu uvádějí: „Připravíme přijetí eura“.

Přijetí eura před volbami podporovala také TOP 09.

„ČR by měla přijmout euro. Situace je dnes k tomu vhodná, jsme připraveni. Během několika let je to reálné. TOP 09 prosazuje přijetí eura, protože posílí stabilitu naší ekonomiky, odstraní kurzová rizika a transakční náklady našich exportérů,“ prohlásil mluvčí strany Jakub Hnát.

Přijetí eura podporuje i STAN, který se však v programu zmiňuje o euru poměrně vlažně a naznačuje, že přijetí eura chce vázat na splnění podmínek ze strany EU.

„Stanovíme podmínky, za kterých ČR vydá definitivní politické rozhodnutí o konkrétním termínu vstupu do ERM II a následně do eurozóny. Naše mezinárodní závazky nezpochybňujeme.“

Současně STAN naznačuje podmínky pro reformu EU, které jsou však zcela nekompatibilní s tím, jakým způsobem se EU zatím „reformuje“ a kam směřuje…

„Důležitý pro nás bude postupující evropský integrační proces, prosazování a dodržování principu subsidiarity – rozhodování co nejblíže lidem,“ uvádí STAN v programu.

„Zároveň si uvědomujeme nutnost reformy institucí EU, která by posílila demokratické principy a legitimitu EU, daleko více přiblížila Unii občanovi a občana Unii,“ napsal si STAN do programu.

Analýza podpory

Analýza programů stran tedy ukázala, že aktuálně a bezpodmínečně podporovaly přijetí euro jen lidovci a TOP 09. Tyto 2 strany dostaly ve volbách v součtu 11 procent hlasů (volilo je celkem: 562 tisíc občanů). V přepočtu na všechny oprávněné voliče to je méně než 7 % ze všech oprávněných voličů.

I když do tábora příznivců přijetí eura připočteme i ČSSD a STAN, dostáváme se k volební podpoře v součtu 22,5 % (1 192 958 občanů) z těch, kdo se účastnili voleb (5 060 759 platných hlasů).

Z pohledu jasně projeveného názoru všech oprávněných voličů v ČR (8 374 501) je však podíl příznivců eura výrazně menší – dosahuje jen 14,2 %. (při započtení neúspěšné Strany Zelených by podíl vycházel jen velmi nepatrně vyšší).

Dá se tedy říci, že z těch, kdo byli oprávněni volit, podpořila (v nějaké podobě) přijetí eura hlasováním pro příslušné politické strany zhruba jen jedna sedmina občanů. A pokud bychom sledovali jen jednoznačné přijetí eura (TOP 09, Lidovci), pak by šlo jen o nepatrný zlomek tuzemské populace oprávněné volit.