Mongolský prezident všechny šokoval, když jeho kolona zastavila na přechodu na červenou a pustila pěší.

Je to asi zázrak, ale slušný papaláš přece jen existuje. Mongolský prezident Chaltmágín Battulga se svou prezidentská kolonou totiž zastavil „na červenou”, aby chodci mohli přejít po přechodu pro pěší.

Battulga si tímto „nečekaným činem“ vysloužil u krajanů přídomek „úctyhodný“. Žádná z předchozích hlav státu se nikdy nezastavila, aby dala přednost obyčejným lidem, napsal ulánbátarský zpravodaj agentury FlashSiberia.

„Nový prezident se vyznačuje respektováním pravidel silničního provozu – anebo pravidel virální reklamy,“ poznamenal server Newsru.com.

Narážel tím na fakt, že Battulga se již také nechal „přistihnout“, jak kráčí po přechodu pro pěší poté, co – obklopen tělesnými strážci – spořádaně vyčkal „na zelenou“.

Chaltmágín Battulga byl prezidentem zvolen letos v červenci, kdy v rozhodujícím druhém kole voleb porazil představitele vládní strany a bývalého premiéra Mijégombyna Enchbolda.

Agentura AP označila Battulgu za „populistického magnáta“. Podnikatel v hotelnictví, bankovnictví i médiích napodoboval v kampani rétoriku byznysmena a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zaorálek havaroval kvůli předjíždění

V Česku přitom nedávno havaroval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kvůli předjížděcímu manévru. Služební limuzína Zaorálka i s ministrem havarovala u Lechovic na Znojemsku. Ministr utrpěl otřes mozku. Odvezen byl vrtulníkem do brněnské nemocnice. Podle nepotvrzených informací byl příčinou nehody předjížděcí manévr.

Zaorálek následně využil nehody ke komunikaci s veřejností.

„Děkuji brněnským záchranářům, lékařům a sestrám traumatologie nemocnice v brněnských Bohunicích za jejich včerejší pohotovost a za to, jak mi nakonec pěkně sešili hlavu. Jsem rád, že se nikomu dalšímu nic nestalo,“ uvedl Zaorálek, který je volebním lídrem ČSSD.

(pel)