Spor českých miliardářů: Andrej Babiš napadl nadaci Petra Kellnera. Šéf hnutí ANO řekl, že Kellner si prý udělal školu, ze které pro sebe čerpá dobré absolventy.

Mezi dvěma českými miliardáři se rozhořel spor. Andrej Babiš napadl nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, že místo rodinné charity si vybudoval školu, kde si vzdělává zaměstnance. Kellnerova nadace se proti Babišovým slovům ohradila.

Babiš reagoval na vyjádření, že Kellner investoval zhruba miliardu na vzdělávání.

„Do čeho? Do vlastní školy? Udělal si školu, z níž potom čerpá dobré absolventy pro sebe. Dělat vlastní školy, to já nepovažuji za charitu. Kolik dal samoživitelkám?“ řekl exministr financí.

Nadace uvedla, že manželé Kellnerovi za 15 let rozdělili prostřednictvím svých nadací přes 1,2 miliardy korun a za 12 let existence gymnázia Open Gate pracovalo nebo pracuje ve společnostech Kellnerovy skupiny PPF jen sedm jeho absolventů.

„Na gymnáziu díky sociálním stipendiím The Kellner Family Foundation studovalo nebo studuje od roku 2005 celkem 136 studentů z neúplných rodin, 125 studentů z tzv. sociálně slabých rodin, 27 studentů z dětských domovů, 17 studentů z pěstounských rodin a tři studenti z Fondu ohrožených dětí,“ uvedla nadace.

Tito studenti podle ní dostali na stipendia přes půl miliardy korun.

Petr Kellner s majetkem 310 miliard korun zůstává podle říjnového Forbesu nejbohatším Čechem. Druhý je Andrej Babiš s 88 miliardami korun.

Babiš byl do letošního února majitelem Agrofertu, který spolu se svými dalšími firmami vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

(pel)