Španělská vláda začala preventivně zatýkat Katalánce za protistátní činnost. Španělský soud nařídil zadržení Jordiho Sáncheze z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordiho Cuixarta z organizace Ómnium Cultural. Obvinění se týká protestních akcí z letošního září, při nichž stovky demonstrantů bránily španělským policistům v opuštění kanceláří katalánské regionální vlády během hlasování o nezávislosti regionu. Oběma obviněným hrozí až 15 let.

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull označil zadržení jako „provokaci“ ze strany španělského státu.

„Nepodlehneme této provokaci. Každý den máme další důvod, abychom pokračovali v naplňování mandátu z 1. října,“ řekl Turull.

Mluvčí katalánské vlády premiéra Carlese Puigdemonta se ve svém vyjádření vztahoval k říjnovému referendu, ve kterém se více než 90 procent hlasujících vyjádřilo pro nezávislost. Účast ale dosáhla jen 43 procent z více než pěti milionů oprávněných voličů. Španělský ústavní soud hlasování označil za protiústavní.

Puigdemont požádal minulý týden parlament o mandát k vyhlášení nezávislosti, ale jeho platnost pozastavil.

Madrid již od začátku považuje hlasování za nezákonné a snažil se je překazit. Při policejních zásazích utrpělo zranění nejméně 844 civilistů.

Španělští těžkooděnci násilím zabavovali urny a bránili lidem, aby mohli hlasovat. Používali při tom slzný plyn nebo gumové projektily. Na sociálních sítích lidé zveřejňovali fotografie a videa ukazující zakrvácené lidi po zásahu policejních složek.

(pel)