Lídr ANO Andrej Babiš nechal vládě předložit dokument, podle kterého by ČR měla postupně přijmout až 200 tisíc cizinců na práci. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by však takový příliv migrantů ohrozil bezpečnost v zemi.

Andrej Babiš chce do ČR dovézt 200 tisíc pracovních otroků z ciziny. Šéfa ANO z toho obvinil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Babiš podle něj sám ve svých fabrikách zaměstnává lidi s nízkými mzdami a plánuje do země vozit otroky na práci, kterým mafie sebere více než polovinu mzdy.

„S panem Babišem jako s osobou a s programem vození statisíců lidí já do ničeho nepůjdu,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro deník MF Dnes ovládaný právě exministrem financí Babišem.

Neveřejný dokument, podle něhož by ČR měla postupně přijmout až 200 tisíc cizinců na práci, vychází i z podkladů exministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Vládě jej předložil ministr financí za hnutí ANO Ivan Pilný.

Podle Zaorálka by však takový příliv migrantů ohrozil bezpečnost v zemi.

Jaká rizika přílivem cizinců hrozí, odmítl minisr zahraničí říci, neboť prý podléhají utajení.

„Ve skutečnosti ti lidé nedostanou ani tu mzdu, kterou jim ten dotyčný zaměstnavatel nabízí. Funguje tam organizovaný zločin. Vím, že těm lidem, kteří tu mají pracovat za 13,5 tisíce, polovinu z těch mezd vezme mafie, která se na to nabaluje. Jak je možné, že někdo, kdo tyto informace má, navrhuje sem tyto zahraniční pracovníky pouštět? “ ptal se Zaorálek.

Podle něj navíc lidé v Česku žijí od výplaty k výplatě.

„A je velice povedený výrok Andreje Babiše v té jeho knize o snech, kde říká, že v normální české rodině má muž 15 tisíc a 12 tisíc žena. A on se tváří, že tak je to správné. A to je právě ta katastrofa, zemi se daří, ale jak lidi mají vyžít s těmito penězi?“ podotkl Zaorálek.

Zaorálek: Pilný jde na ruku Babišovi

Vláda o předloženém dokumentu nehlasovala, materiál byl prý podán jen „pro informaci“.

„Ministerstvo financí hodlá podpořit zaměstnavatele, kteří právě v rámci tuzemského pracovního trhu nemohou najít zaměstnance, a to dlouhodobě. Neobsazení pracovních míst má negativní dopady na tyto zaměstnavatele, které mohou vést k ekonomickým ztrátám zaměstnavatelů nebo případně až k jejich zániku,“ je uvedeno v dokumentu.

Zmiňuje společnost Futaba, zabývající se výrobou automobilových dílů, která nabízí Vietnamcům 170 míst. Materiál řeší také mimo jiné možný nábor pracovníků z Ukrajiny.

Podle Zaorálka jde ale Pilný na ruku Babišovi, který chce levnou pracovní sílu z ciziny i pro fabriky patřící Agrofertu.

„Bylo to předloženo úplně absurdním způsobem, dokonce bez připomínkového řízení,“ řekl Zaorálek.

Babiš Zaorálkova odmítl.

„Žádnou bezpečnost tím samo­zřejmě české firmy neohrozí, nechtějí přece přijímat nebezpečné lidi, ale prověřené pracovníky, kteří sem přijdou na konkrétní pracovní místo. Je to přání českých firem. Taky například šéf středočeské záchranky mluvil o potřebě doktorů a sester z Ukrajiny,“ sdělil.

(pel)