Spor o těžbu lithia v Česku pokračuje. Ministr Havlíček odmítl, že by Česku hrozila mezinárodní arbitráž kvůli podpisu memoranda o těžbě s australskou firmou EMH.

Ministr průmyslu Havlíček (ČSSD) odmítl, že by z popisu memoranda s australskou firmou EMH o těžbě lithia na Cínovci hrozila Česku mezinárodní arbitráž a případné finanční závazky za zmařenou investici. Tuto možnost hrozby enormní pokuty pro Českou republiku za zmařenou investici plynoucí z memoranda zmínil ve své kritice Andrej Babiš. Šéf ANO vyzval v pondělí Havlíčka k odstoupení z funkce a pohrozil mu trestním stíháním. K podpisu memoranda o těžbě lithia se bude ještě před volbami konat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. 

Podle Havlíčka jsou formulace memoranda právně neškodné. Odmítl tak nařčení, že kvůli memorandu, které podepsal s australskou firmou, hrozí ČR mezinárodní arbitráž, respektive soudní spory za případnou zmařenou investici.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček v pondělí.

Ministr tvrdí, že memorandum je Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti. Text dokumentu byl prý konzultován s odborníky na mezinárodní právo z ministerstva průmyslu a obchodu i ministerstva financí.

„Jsem si jistý, že formulace, které jsou v memorandu obsaženy, jsou z tohoto pohledu v uvozovkách neškodné,“ dodal Havlíček.

Zopakoval také, že podpisem memoranda hájil zájmy státu.

„Bez memoranda by si firma s přednostním právem na těžební licenci mohla s lithiem dělat, co by chtěla,“ zdůraznil. Sociální demokraté argumentují, že díky dokumentu bude možné se domoci toho, aby se v případě povolení těžby lithia zpracovával vytěžený nerost v ČR.

Babiš vyzval k demisi

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pondělí vyzval ministra průmyslu a obchodu Havlíčka k tomu, aby vysvětlil, proč podepsal memorandum o těžbě lithia s australskými těžaři. Týden stará dohoda je podle Babiše skandální.

Pokud ministr nedodá uspokojivé vysvětlení, měl by odstoupit, uvedl Babiš.

Informoval, že se už se podařilo shromáždit celkem 60 podpisů pod návrh KSČM, aby memorandum a těžbu lithia ještě do voleb na mimořádné schůzi projednala Sněmovna. Ke svolání schůze stačí 40 podpisů.

Babiš uvedl, že nechápe, proč Havlíček memorandum vůbec podepsal.

„A není mi jasné, proč právě s tou firmou, která vlastně nemá tu licenci. On to podepsal s EMH se sídlem v Austrálii, to povolení má přitom česká firma Geomet,“ divil se Babiš.

Zpochybnil také, zda měl Havlíček měl k podobnému kroku kompetence. Pokud Havlíček memorandum nevysvětlí, Babiš na něho podá trestní oznámení.

„Z toho se nevykecá. To memorandum je skandální,“ uvedl Babiš. Dokument se podle něj navíc netýká jen lithia, ale i dalších surovin.

Lithium za 3 biliony

Hodnota zásob lithia v Česku se odhaduje na dva až tři biliony korun.

Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou European Metals Holdings vlastní. Ta již v roce 2010 získala od státu licenci na provádění průzkumu. Z toho firmě plyne přednostní právo na získání souhlasu s těžbou lithia v Česku.

Firma ve své oficiální veřejné prezentaci tvrdí, že je vlastníkem 100 procent zásob lithia v lokalitě Cínovec v České republice.

„Je to naprosto skandální, co tady ČSSD dva týdny před volbami předvádí. Vypadá to, že chtějí ještě rychle shrábnout peníze do stranické kasy, mají velké dluhy,“ uvedl už minulý týden lídr ANO Andrej Babiš.

Pode něj je lithium poslední surovina, kterou má v rukou stát.

„Ministr za ČSSD Havlíček podepíše bez souhlasu vlády nebo projednání tak velké věci ve sněmovně memorandum s nějakou australskou firmou, které dáme těžbu lithia v hodnotě dvou bilionů korun,“ řekl.

„V tom memorandu se Česká republika zavazuje k ochraně investic, což nám může případně prohrát miliardovou arbitráž. Lithium je nejdůležitější surovina 21. století, naprosto lukrativní záležitost. Je to krádež ČSSD za bílého dne,“ prohlásil Babiš.

Podle Babiše by lithium, které se využívá při výrobě baterií, měl těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma.

Havlíček ale poukázal na to, že souhlas s průzkumem pro těžbu australské firmě prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem z ANO.

Brabec v pátek uvedl, že odmítl Havlíčkovu výzvu ke spolupodepsání memoranda a že povolení průzkumu na Cínovci ministerstvo životního prostředí prodloužilo, protože s tím souhlasil Havlíčkův úřad.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v pátek uvedl, že povolení k průzkumu ložisek lithia v ČR vydalo ministerstvo životního prostředí v roce 2010 pod vedením ministra za ODS. Brabec tvrdí, že jeho úřad povolení prodloužit podle zákona musel.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. (sfr)