Politická krize ve Španělsku se prohlubuje. V ulicích demonstrují desetitisíce lidí - Madrid požaduje jednotu království, zatímco Barcelona samostatnost Katalánska.

Krize Španělska se dále prohlubuje. Desítky tisíc Španělů vyrazily do ulic demonstrovat. Zatímco v Madridu se sešli příznivci jednotného království ohroženého po referendu o samostatnosti Katalánska, lidé v Barceloně požadují nezávislost. Obě strany volají po dialogu, který by vyřešil politickou krizi v zemi.

„Španělsko je lepší než jeho vůdci” a „Promluvme si”, hlásají transparenty.

Protesty se pořádají na výzvu občanské iniciativy v situaci. Regionální premiér Carles Puigdemont chce v úterý promluvit v katalánském parlamentu o vyhlášení nezávislosti na Španělsku.

Katalánské vedení tvrdí, že má mandát vyhlásit osamostatnění a také tak učiní. Madrid naopak opakuje, že referendum bylo protiústavní a jeho výsledek nemá žádný vliv.

Ministr spravedlnosti Rafael Catalá varoval, že pokud Katalánsko nezávislost skutečně vyhlásí, vláda by mohla využít svého ústavního práva a pozastavit regionu autonomii.

Některé z nejdůležitějších bank a podniků už ohlásily, že v případě odtržení regionu přesunou svá sídla jinam, aby neztratily přístup na lukrativní unijní trh.

O jednostranném vyhlášení nezávislosti se spekuluje od oznámení výsledků referenda. Katalánská vláda v pátek zveřejnila konečné výsledky referenda, jehož se účastnilo 43 procent voličů. Pro nezávislost bylo 90,1 procenta hlasujících.

(pel)