Úspěšná účast v účtenkové loterii bude vyžadovat schopnost zvádat moderní technologie. Lidé si budou muset účtenky fotit a fotky vkládat do aplikace.

Účtenková loterie zřejmě bude jen pro technicky zdatnější občany. Lidé si budou muset účtenky získané v obchodech fotit a vkládat do internetové aplikace ministerstva. Tento postup fakticky vyloučí značnou část obyvatel z účasti na účtenkové loterii, kterou stát spustí 1. října tohoto roku.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová v rozhovoru pro Mladou Frontu uvedla, že 1. října budou moci lidé začít „sbírat účtenky“. Ministerstvo financí  k tomu zpřístupní webové stránky a příslušnou mobilní aplikaci.

„Bude stačit účtenku vyfotit a většina údajů se načte automaticky,“ vysvětlila náměstkyně.

Je evidentní, že takový postup znemožní nebo zásadně znesnadní účast ve státní účtenkové loterii těm občanům, kteří zacházení z moderními technologiemi nezvládají a nebo ani nevlastní k tomu potřebná zařízení.

První slosování „účtenkovky“ proběhne 15. listopadu tohoto roku, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny. Původně bylo spuštění loterie plánováno na letošní červen.

Loterie na větší kontrolu podnikání

Cílem účtenkové loterie je motivovat zákazníky k přebírání účtenek a tím i k prosazování elektronické evidence tržeb. „Účtenkovka“ je státem prezentována jako nástroj, který má zvýšit účinnost fungování on-line kontroly podnikatelů, tedy EET a podpořit řádný výběr daní.

Ministerstvo financí plánuje v účtenkové loterii ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun. Měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

Náměstkyně Schillerová neuvedla, jak dlouho bude loterie s účtenkami probíhat.

„Nemáme to omezeno, loterii příští rok vyhodnotíme,“ konstatovala Schillerová.

Podle opozice je chystaná účtenková loterie jen „udavačstvím za 65 milionů korun“.

Na informační kampaň ministerstvo financí v letošním roce plánuje vynaložit 8 milionů korun. Úřad neplánuje žádnou televizní kampaň. K propagaci loterie bude chtít maximálně využít hlavně sociální sítě – Facebook a Youtube. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Pokladní účtenky škodí toxickým bisfenolem. Babišova Účtenkovka zvýší zdravotní rizika