Rozdělení Československa by Brusel nedovolil. Pokud by se měl někdejší federální stát rozdělovat v současnosti, Evropská unie by to zakázala. Uvedl to exprezident ČR Václav Klaus, který před 25 lety v brněnské vile Tugendhat dohodl se slovenským premiérem Mečiarem rozdělení tehdejší ČSFR.

Klaus tvrdí, že pokud by ještě dnes existovalo Československo a bylo členem EU, nemohlo by se již rozdělit na 2 samostatné státy.

„Dneska bychom se přátelsky, kamarádsky, rychle a bezbolestně se Slovenskem rozdělit nemohli. My jsme tenkrát měli obrovské štěstí, že nám do toho nikdo ze zbytku světa nemluvil,“ uvedl Klaus pro Blesk.

„Dneska by se nám do toho vměšovala Evropská unie a znemožnila by přátelské rozdělení. Takže to, že to tenkrát bylo bez angažmá a intervence Evropské unie, protože jsme nebyli členské země, tak to byla obrovská výhoda.“

„Dneska by to rozdělení, podle mého názoru, z tohoto důvodu, nebylo možné,“ konstatoval někdejší ministr financí federálního Československa.

Klaus i s odstupem 25 let prohlásil, že dělení Československa „zvládli na jedničku“. Pozastavil se však nad tím, že se 26. srpen 1992, kdy proběhlo další jednání s Mečiarem, považuje za průlomové datum.

„Najednou se objevilo datum 26. srpna jako rozhodující chvíle. Nebylo to tak. První setkání ve vile Tugendhat s panem Mečiarem bylo v červnu hned po volbách a de facto už tam jsem pochopil, že Slovensko chce jít samo, že nechce setrvat dále s námi ve společném státě.“

„Od té doby už všechno směřovalo k technickým detailům, jak to rozdělení udělat. Čili proto toho 26. srpna bylo víceméně technické setkání. Vše začalo v červnu,“ vysvětlil Klaus.

Důrazně odmítl, že by se obyvatelům dnes vedlo lépe, kdyby k rozdělení Československa nedošlo.

„Ne! Stoprocentně ne. Já myslím, že jakkoliv jsem nebyl ten, který si rozdělení přál, tak musím jednoznačně říci, že ne. Já myslím, že to pomohlo. Určitě to velmi pomohlo Slovensku. A i my jsme si díky tomu odpustili celou řadu problémů, které bychom jinak bývali měli,“ podotkl Klaus. (sfr)