Šéf ANO Andrej Babiš chce novou vládní čtvrť.

Šéf ANO Andrej Babiš chce novou vládní čtvrť. Svůj megaplán však mírně pozměnil. Zatímco dříve tvrdil, že novou čtvrť pro 11 tisíc úředníků by postavil v pražských Letňanech, tentokrát hovořil o čtvrti Bubny.

Předseda hnutí ANO volá po masivních investicích, které by nastartovaly stavební boom v hlavním městě. Nápadů, co by se mohlo v Praze postavit, má celou řadu.

„Novou galerii například pro Muchovu Slovanskou epopej by si Praha určitě zasloužila, alespoň by to přitáhlo turisty do jiných částí Prahy než do centra a na Karlův most, kde se mezi davy ani pořádně nedá chodit. Stejně tak by stálo, podle mého názoru, za zvážení postavit novou vládní čtvrť například v Bubnech,“ konstatoval Babiš.

Podle Babiše zaměstnanci resortu financí okupují 38 budov na více než 201 tisících metrech čtverečních, kancelářské prostory v rámci nich zabírají 76 tisíc metrů.

„Sestěhování by dávalo smysl i proto, že bychom mohli využít spousty synergií – úřady by byly pohromadě, komunikace a logistika by byly účinnější, ušetřili bychom na energiích a na úklidu, ostraze a v řadě dalších oblastí,“ řekl Babiš.

Původně přitom Babiš hovořil o tom, že by čtvrť stála na pláni kolem konečné stanice metra „C“ v pražských Letňanech. Součástí plánu je i prodej lukrativní nemovitosti pro úředníky v centru Prahy. Na druhou stranu Babiš není prvním, kdo s touto myšlenkou přišel. Ve vládě se v posledních letech objevovala opakovaně.

(mir)