Protimigrační AfD v Německu mírně posílila, ale zůstává s velkým odstupem třetí za SPD a za suverénní stranou kancléřky Merkelové (na fotografii v Africe).

Protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD) měsíc před volbami mírně posílila a dostala se na třetí místo. Naopak strana kancléřky Merkelové mírně ztratila. Ukázal to aktuální předvolební průzkum, který proběhl po nejnovějších teroristických útocích v Barceloně a finském Turku.

Parlamentní volby se v Německu konají 24. září. Podle aktuálního průzkumu vzrostla popularita Alternativy pro Německo (AfD), která se nyní stala třetí nejsilnější stranou v Německu.

Vládní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové naopak mírně ztratila voliče. Pohoršila se i sociální demokracie (SPD) Martina Schulze.

CDU/CSU přišla oproti průzkumu před zhruba dvěma týdny o 1 procentní bod a získala by aktuálně 38 procent voličů.

SPD v průzkumu přišla o 2 procentní body a klesla na 22 procent.

AfD posílila o dva procentní body posílila a má nyní podporu 10 % voličů.

Průzkum se uskutečnil po teroristických útocích islámských extremistů ve Španělsku a ve Finsku. Politika AfD je přitom založena do značné míry na odporu vůči migraci a islámu.

Téma migrace však podle průzkumu nepatří v Německu mezi ta, která by nejvíce trápila veřejnost. Přistěhovaleckou a azylovou politiku považuje jen 12 procent dotázaných za nejvíce naléhavou otázku, jíž by se příští vláda měla primárně zabývat.

Devět procent lidí za prioritu označilo snížit propast mezi bohatými a chudými. Vnitřní bezpečnost a boj proti terorismu považuje za prioritu pouhých 7 procent respondentů. (sfr).