Politici před vstupem do funkce budou muset zveřejnit celý svůj majetek.

Politici budou muset zveřejňovat celý svůj majetek, který získali ještě před vstupem do politiky. Doposud museli podávat jen průběžná majetková přiznání, která zveřejňovala, jaký majetek získali za rok v rámci výkonu politické funkce. Ministerstvo spravedlnosti spustí 1. září centrální registr oznámení, v němž budou majetková přiznání k nahlédnutí na internetu.

Poslanci, kteří budou zvolení v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, budou muset poprvé zveřejnit celý svůj majetek. Tato povinnost vyplynula ze zákona o střetu zájmů, jehož část vstoupí v účinnost.

Až dosud museli poslanci, senátoři či uvolnění zastupitelé obcí a krajů podávat jen průběžná majetková přiznání, ve kterých zveřejňovali jen majetek nabytý v kalendářním roce, ve kterém působili v politice. Jejich majetek, který získali ještě před vstupem do politiky, tak zůstával utajen.

Nový centrální registr by měl obsahovat přiznání více než třiceti tisíců funkcionářů, mezi nimiž jsou nejenom poslanci, senátoři či zastupitelé, ale i členové Rady pro rozhlasové a TV vysílání nebo státní zástupci a ombudsman.

Majetková přiznání budou muset nově odevzdávat také soudci.

Občané mohou nahlížet

Každý občan má právo bezplatně na internetu nahlížet do registru oznámení. Bez jakékoliv speciální žádosti bude moci sledovat oznámení poslanců, senátorů, zastupitelů, členů bankovních rad nebo rad státních úřadů.

Do oznámení veřejných funkcionářů, jako jsou vedoucí pracovníci bezpečnostních sborů, vedoucí zaměstnanci příspěvkových organizací nebo členové rad právnických osob zřízených státem, bude možné nahlížet na základě žádosti.

Poslanci půjdou do naha

Nově zvolení poslanci budou muset v oznámení uvést veškeré nemovitosti, cenné papíry, podíly v obchodních korporacích a movité věci, jejichž cena přesahuje v jednotlivém případě částku půl miliónu korun.

Veřejný funkcionář musí v oznámení uvést také způsob nabytí majetku a nesplacené závazky převyšující v jednotlivém případě částku 100 tisíc korun.

Dosluhující poslanci musí podat výstupní přiznání. V něm uvedou majetek, který nabyli v průběhu letošního roku. (sfr)