Prezident Zeman se na zahájení výstavy Země živitelka tvrdě obul do Evropské unie a eurodotací poskytovaných na snižování výroby potravin. Akce se mimo jiné účastnil i exprezident Václav Klaus.

Prezident Zeman zesměšnil dotační politiku Evropské unie. Eurodotace určené na snižování výroby potravin označil Zeman za „zvěrstvo“, o jakém se dřív psalo jen v románech. Prezident to uvedl při příležitosti zahájení výstavy Země živitelka, jehož se osobně účastnil. Uvedl také, že namísto podpory sudů na dešťovou vodu by měl stát raději obnovovat rybníky v krajině.

„Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie, na kterou už tady bylo řečeno několik kritických slov, přikračuje ke krokům, o kterých jsme dosud četli jenom v románech: vyplácí dotace na nevýrobu, nikoliv na výrobu, ale na nevýrobu,“ uvedl Zeman.

„Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo. Pokud máme vyplácet dotace, tak abychom něco vyrobili, a ne abychom výrobu zastavovali,“ zdůraznil prezident ČR.

Chovatelé krav a prasat měli dostat letos na jaře jako pomoc při snižování cen mléka a vepřového masa peníze od Evropské unie i z českého rozpočtu. Celkem šlo o 559 milionů korun, což schválila i česká vláda.

Část peněz jim ale mohla být vyplacena pouze v případě snížení stanovené nadprodukce. Nesměli ale chovy úplně zavřít. Čeští chovatelé tehdy slíbili, že sníží výrobu o 13 700 tun.

Zmiňované dotace měly snížit evropskou nadprodukci mléka. Evropská komise doufala, že se tak alespoň částečně zvýší výkupní ceny mléka, které dříve zemědělci prodávali pod výrobními náklady. Aktuálním důsledkem je však nedostatek mléka a prudké zdražení másla.

Sankce škodí 

Zeman na akci připomenul, že před rokem na agrosalonu Země živitelka protestoval proti sankcím vůči Rusku, „protože škodí jak českému průmyslu, tak českému zemědělství“.

„Musím politovat, že od té doby k žádnému pozitivnímu vývoji nedošlo, proto se v listopadu chystám do Ruské federace a pokusím se tam alespoň trochu něco změnit,“ informoval.

Dešťovka a rybníky

Zeman také částečně zpochybnil projekt „dešťovka“, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí na podporu zachycování deštové vody. Za tímto účelem bude vyplácet dotace na nákup sudů…

Zeman prohlásil, že když četl o projektu ministra životního prostředí poprvé, domníval se, že jde o nějaký další šílený projekt na ochranu žížal. Pak zjistil, že je to projekt na zachycení dešťové vody.

„Nic proti tomu, ať každý rodinný domek má plechový sud na zachycování dešťové vody, on už ho většinou stejně má, ale tímhle ten problém nezachráníme,“ konstatoval Zeman.

Připomněl, že před sto lety bylo v tuzemsku třikrát víc rybníků než teď.

„Takže ano, stavme si klidně sudy na dešťovou vodu, ale daleko důležitější pro udržení vody v krajině je obnova rybníků. Myslím si, že to by měl být náš základní cíl,“ vyzval prezident.

Směrem k přítomnému exprezidentovi Václavu Klausovi oznámil, že v parku u prezidentského zámku v Lánech byl obnoven zašlý rybník, který měl propustné dno. (sfr)