Vepřín v Letech se má změnit v památkový areál pro Romy. Daňoví poplatníci nejenže zaplatí odkup vepřína od soukromé firmy, ale zřejmě zde ještě budou muset financovat stavbu památkového areálu, který bude připomínat romský holocaust. Záměr na stavbu památkového areálu v Letech oznámil ministr kultury Daniel Hermann (KDU-ČSL).

Památkový areál pro Romy by vznikl na místě vepřína v Letech na Písecku, který stojí v prostoru bývalého protektorátního koncentračního tábora, který němečtí nacisti zřídili pro Romy. Nový areál bude připomínat historii romského holokaustu. Konkrétní podoba památníku by podle Hermanna měla být známá zhruba za rok.

Ministr informoval, že stát podepíše smlouvu s firmou AGPI o odkoupení vepřína v Letech v polovině září. Současně však označil za „velmi, velmi vzdálenou realitě“ cenu za odkup vepřína, o které se mezitím spekuluje a to v řádu stovek milionů korun.

Stát po odkoupení vepřína a následném ukončení provozu celý objekt zboří. K odstranění velkovýkrmny vepřů v Letech má dojít na jaře roku 2018. Poté bude následovat archeologický průzkum a následně i výstavba památníku.

Herman jako příklad možné podoby budoucího památkového areálu v Letech zmínil například památník v Terezíně nebo Dachau.

Odkoupení vepřína od firmy AGPI schválila v tomto týdnu vláda. Primárním cílem této transakce má být to, aby zemědělský podnik nenarušoval dále pietu vůči místu, kde v období druhé světové války stál romský koncentrační tábor.

Cena transakce má být zveřejněna až po podpisu kupní smlouvy.

Romský koncentrační tábor v Letech byl zprovozněn v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní tábor. V lednu 1942 se tento ještě s táborem v Kunštátu změnily na sběrné a v srpnu téhož roku byly v obou místech zřízeny koncentrační tábory.

V koncentračním táboře v Letech bylo zadržováno celkem 1308 Romů, z nichž 327 v táboře zahynulo a více než 500 bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů. (sfr)