Prezident Trump dal Kongresu ultimátum: buď schválí peníze na postavení antimigrační zdi, kterou Trump slíbil v kampani, nebo dojde ke zmrazení činnosti vlády USA v rozpočtovém provizoriu.

Antimigrační zeď s Mexikem může potopit fungování americké vlády. Prezident Trump dal Kongresu ultimátum: buď schválí peníze na postavení antimigrační zdi, kterou Trump slíbil v kampani, nebo dojde ke zmrazení činnosti vlády USA v rozpočtovém provizoriu.

Trump chce zeď proti migrantům z Mexika postavit na amerických hranicích za každou cenu. Prohlásil, že k prosazení projektu je pevně odhodlán, a to i kdyby musel riskovat zmrazení činnosti vládních úřadů.

„I kdybychom museli zastavit činnost naší vlády, tu zeď postavíme,“ varoval republikánský prezident opoziční demokraty, kteří blokují přidělení peněz na stavbu zdi.

Kvůli těmto sporům v Kongresu hrozí rozpočtové provizorium.

„Američané hlasovali pro kontrolu imigrace. Budeme mít zeď,“ prohlásil Trump na mítinku v arizonském Phoenixu, který na místě vyvolal velké vášně.

Americký prezident Donald Trump již schválil výstavbu slibované zdi s Mexikem, která má být dlouhá 3200 kilometrů. Podle Trumpa měla stavba protimigrační zdi zastavit přísun drog do USA, omezit zločinnost a nezákonné přistěhovalce do Spojených států.

Původně požadoval, aby stavbu zdi zaplatilo Mexiko. To však něco takového odmítlo. stavba zdi tak nyní vázne na tom, že Kongres pro stavbu zdi neschválil finanční prostředky. (sfr)