Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce zemědělcům rozdat odškodné za letošní sucho. Dostat by měli až 1,2 miliardy korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce dát zemědělcům 1,2 miliardy korun. Peníze mají být odškodné za letošní extrémní sucho, které oslabilo úrodu. Přesné škody budou vyčísleny za dva až tři týdny.

Zemědělci mají letos podle Jurečky podobný pokles úrody obilí a olejnin jako v roce 2015, kdy byly škody způsobené suchem vyčísleny na 3 miliardy korun.

„Myslím, že se budeme snažit bavit o čísle, které by potom měla vláda vyčlenit na kompenzaci škod, aby bylo podobné jako před dvěma roky. Tehdy to bylo 1,2 miliardy korun, takže já bych byl rád, aby se částka blížila někde k této hodnotě,“ uvedl Jurečka.

Přesné škody zatím nejsou vyčísleny, protože ještě neskončila sklizeň řepky a obilí. Podle Jurečky by mělo být o výši škod jasno za dva až tři týdny. O kompenzacích pak bude jednat s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO).

Tuzemská sklizeň obilovin a olejnin bude letos podle Jurečky o více než deset procent nižší než v loňském roce, který byl z pohledu úrody nadprůměrný. Na jižní Moravě či ve středních Čechách ale bude propad výnosů výrazně vyšší.

„Někde činí i více než 70 procent. To je potom pro zemědělce opravdu drastické, aby vůbec dokázali přežít do dalšího roku,“ upozornil Jurečka.

Podle Českého statistického úřadu bude sklizeň obilovin letos o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci musí kvůli nedostatku vláhy také počítat s horší kvalitou obilí.

Podle Jiřího Hrbka z ČSÚ hlásí nejnižší výnosy jih Moravy.

„Rozdíly nejsou dány jen regionálně, ale i v rámci jednotlivých podniků, a to především v závislosti na typu půdy, na které se plodiny pěstují,“ poznamenal.

Voda v ČR zdražuje: Stát navíc potrestá lidi s vyšší spotřebou vody. Chce je tak donutit šetřit

(pel)