Barcelona bojuje s terorismem. Teroristé s výbušnými vestami najížděli v osobním autě do lidí a poráželi je. (Foto: Twitter)

Barcelona čelí sérii teroristických útoků. Pět teroristů se v osobním autě ve městě Cambrils jižně od Barcelony snažilo porážet chodce. Pachatelé v noci na pátek zranili šest civilistů a jednoho policistu, než je bezpečnostní složky zneškodnily. Incident následoval po čtvrtečním útoku dodávkou v Barceloně, při kterém zemřelo 13 lidí a více než stovka dalších utrpěla zranění.

„Údajní teroristé jeli v Audi A3 a srazili několik lidí, než narazili na hlídku a poté začala střelba,“ sdělil mluvčí katalánské regionální vlády.

Řidič se podle policie snažil porážet chodce. Zranil šest civilistů a jednoho policistu, než se bezpečnostním složkám podařilo posádku zneškodnit. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

Čtyři muži byli zastřeleni na místě, pátý podlehl následně zraněním. Katalánská policie původně informovala, že útočníci měli na sobě pásy s výbušninami, později uvedla, že šlo o atrapy.

Vozidlo útočníků zastavila až srážka s autem policejní hlídky. Kvůli výbušninám zasahovali na místě i pyrotechnici.

Dva útoky během 24 hodin

K incidentu došlo po čtvrtečním útoku v Barceloně, kde teroristé dodávkou zabili 13 lidí. Dalších více než sto lidí je zraněných.

Policie v souvislosti s útokem v Barceloně zatkla tři lidi podezřelé z podílu na útoku. Jeden z nich je Španěl z africké enklávy Melilla, druhým je Maročan. Třetího podezřelého policie zadržela ráno ve městě Ripoll vzdáleném sto kilometrů severně od katalánské metropole.

Podle španělských médií není dosud známa jeho státní příslušnost ani to, zda mohl být řidičem dodávky. Pachatel masakru je stále na útěku.

K útoku v Barceloně se přihlásil Islámský stát.

„Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy,“ píše agentura Amak, kterou využívají islamisté jako svoje médium.

Hovořili o mezinárodní koalici vedené USA, jež bojuje proti IS na Blízkém východě.

Policie uvedla, že útok v Barceloně i teroristé z Cambrils mají souvislost se středečním výbuchem domu ve městě Alcanar. Exploze tam srovnala dům se zemí. Zemřel přitom jeden člověk, dalších sedm bylo zraněno. Policie po půlnoci uvedla, že obyvatelé domu připravovali výbušniny sestavené z plynových bomb.

„Je v tom spojitost“, řekl ministr vnitra katalánské regionální vlády Joaquin Forn.

(pel)