Parlamentní volby už jsou takřka za rohem a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se probudil. Chystá se regulovat mobilní operátory. Podle úřadu nefunguje na trhu efektivní hospodářská soutěž, zejména u domácností.

Úřad nalezl na základě tří kritérií bariéry vstupu na trh. Při vyhodnocení zjistil, že na maloobchodním i velkoobchodním trhu není efektivní hospodářská soutěž. Účinnějšímu rozvoji konkurenčního prostředí prý brání tržní problémy.

Asociace provozovatelů mobilních sítí podle výkonného ředitele Jiřího Grunda již delší dobu upozorňuje ČTÚ na pokřivení trhu vlivem tzv. „šedých operátorů“.

„Vítáme, že se regulátor ve své zprávě začíná tímto fenoménem vážně zabývat. Zároveň věříme, že se nejedná pouze o laciné gesto na základě trvajícího politického tlaku na náš sektor,“ podotkl.

Za nejhorší považuje úřad segment domácností, tedy tzv. rezidentních zákazníků. Při testu se ČTÚ zaměřil na mobilní datové služby.

Výsledky testování ČTÚ předložil k veřejné konzultaci. Poté by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

„Podotýkám, že všechno podléhá poměrně rigidnímu procesu, jehož součástí je i notifikace Evropskou komisí, a není to otázka příštích dnů ani týdnů,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Vodafone se prý s analýzou musí nejdříve seznámit. Podle mluvčí Markéty Kuklové bude firmu především zajímat, jak regulátor v analýze zohlednil bezprecedentní sdílení sítí mezi společnostmi O2/CETIN a T-Mobile, které je kritickým problémem českého trhu a které již šetří Evropská komise.

T-Mobile se po prostudování materiálu zapojí do veřejné konzultace. Společnost O2 aktivitu ČTÚ uvítala.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, dohromady obsluhují více než 14 milionů zákazníků.

(pel)