Americký prezident Donald Trump pochválil rozhodnutí severokorejského vůdce Kim Čong-una odložit plán útoku na americké tichomořské území Guam.

Americký prezident Donald Trump pochválil totalitního vůdce KLDR Kim Čong-una za rozhodnutí prozatím odložit plány útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Americký prezident to uvedl na Twitteru.

„Kim Čong-un učinil velmi moudré a rozumné rozhodnutí,“ ocenil Trump vůdce KLDR.

Dodal, že opačné rozhodnutí by bylo nepřijatelné a přivodilo by katastrofu.

Severokorejská média uvedla, že Kim dostal plány útoku na Guam. Rozhodne se prý ale až podle toho, jak se zachovají USA. Vyhrocená rétorika z minulých dní se tak na obou stranách zklidnila.

V pondělí začne v oblasti Korejského poloostrova rozsáhlé cvičení armád Spojených států a Jižní Koreje, kterého se každoročně účastní tisíce vojáků.

KLDR manévry označuje za provokaci a vždy na ně rozhořčeně reaguje. Loni Pchjongjang týden po skončení manévrů uskutečnil svůj pátý jaderný test. Letošní společné vojenské cvičení má skončit 31. srpna.

Jihozápadně od Korejského poloostrova mezitím pokračuje společné americko-japonské vojenské cvičení. Manévry byly zahájeny minulý týden a potrvají do konce měsíce. Účastní se ho více než 3500 vojáků.

Do cvičení ve Východočínském moři se zapojily i dva americké bombardéry B-1B Lancer a dvojice japonských bojových letounů F-15.

(pel)