Česká ekonomika vzrostla meziročně o 4,5 procenta.

Česká ekonomika nabrala ve 2. čtvrtletí 2017 rychlé tempo. HDP vzrostl meziročně o 4,5 procenta. Vyplynulo to z odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Koruna posílila na nejsilnější úroveň od zvýšení úrokových sazeb ČNB na začátku srpna.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnosti byl podle předběžného odhadu ČSÚ o 2,3 % vyšší než v předchozím čtvrtletí.

V porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku vzrostl HDP o 4,5 %. Česko tak patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám v rámci EU.

Meziročně i mezičtvrtletně bylo ve 2. čtvrtletí 2017 o 4 pracovní dny méně.

K rychlému růstu přispěla podle odhadu zejména domácí poptávka, podpořená rostoucí spotřebou domácností i investiční aktivitou firem.

 „Rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tedy nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Na trhu práce zvýšení výkonnosti ekonomiky doprovázela rostoucí zaměstnanost. Ve 2. čtvrtletí byla zaměstnanost podle údajů ČSÚ o půl procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a proti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,3 procenta.

Na nová data z ekonomiky reagovala také česká koruna. Tuzemská měna posílila o téměř půl procentního bodu na 26,03 koruny za euro. To je nejsilnější úroveň od 4. srpna, kdy ČNB poprvé po deseti letech zvýšila úrokové sazby.

(pel)