Příbuzní a blízcí Andreje Babiše si vzájemně přeprodávali podíly ve farmě Čapí hnízdo. Chtěli tak zamést stopy a znepřehlednit vlastnickou strukturu farmy. Klíčovou osobou, která šéfa hnutí ANO kryla, byl podle policie bratr miliardářovy novomanželky Moniky – Martin Herodes. Informaci uvedl Český rozhlas.

Kolem farmy Čapí hnízdo bylo provedeno několik převodů akcií, které měly podle policie za cíl znepřehlednit vlastnickou strukturu a umožnit společnosti dosáhnout na evropskou dotaci.

Klíčovou transakci s akciemi měl podle policie provést Martin Herodes, nynější švagr šéfa hnutí ANO Babiše.

Babiš loni ve sněmovně řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti, Adriana a Andrej a bratr jeho současné manželky Martin Herodes.

Z policejní žádosti podle Českého rozhlasu vyplývá, že původně Herodesův díl patřil Monice Babišové. Ta měla 10 akcií farmy. Herodes k tomu získal po jedné akcii od každého ze starších Babišových dětí a dohromady jich měl 12. Tím se Herodes stal majoritním akcionářem Farmy Čapí Hnízdo.

„Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“ uvedl podle Českého rozhlasu vyšetřovatel Pavel Nevtípil.

Podnik neměl na dotace nárok

Transakce byly podle policistů prováděny také proto, aby Babišovi příbuzní nevlastnili více než 25 procent základního kapitálu ve firmě. Tím by zanikl nárok na získání evropské dotace. Čapí hnízdo by bylo považováno za partnerský projekt Agrofertu.

Protože však Farma Čapí hnízdo vystupovala jako malý a střední podnik, na peníze dosáhla. Pokud by tomu tak nebylo, firma by neměla na získání eurodotace ve výši 50 milionů nárok.

„Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie! Žádné osoby, které jsou uváděné v médiích nepostupovaly v rozporu se zákonem!“ reagoval Babiš.

Kromě vydání Babiše usiluje policie ve své žádosti zaslané sněmovně také o vydání miliardářovy pravé ruky – Jaroslava Faltýnka, šéfa poslanců ANO. Ten údajně svým podpisem coby tehdejší člen vedení ZZN Agro Pelhřimov, a. s., vyvedl společnost z koncernu Agrofert. Kromě Babiše a Faltýnka stojí v žádosti ještě dalších devět jmen.

Předseda hnutí ANO Babiš pochybení v případě Čapího hnízda dlouhodobě odmítá. Žádost policie o své vydání označil za snahu politického systému zlikvidovat ho. Načasování žádosti podle něj ukazuje na snahu ovlivnit volby. Policie tvrdí, že Babiš nezákonné počínání kolem Čapího hnízda řídil a koordinoval. Babiš to označil za nepravdivé a nehorázné tvrzení.

Mandátový a imunitní výbor sněmovny se žádostí začne zabývat tento pátek, celá sněmovna by měla o vydání obou poslanců rozhodovat na své schůzi, která začne 5. září.