Petice chce vládu ČR donutit k přijímání migrantů.

Skupina občanů chce peticí donutit českou vládu k přijímání uprchlíků. Nejdříve by do Česka měly přijít syrské matky s dětmi. Autoři petice „Češi pomáhají“ upozorňují vládu na závazek z roku 2015, kdy slíbila dobrovolně přijmout 1500 uprchlíků.

K petici se připojil třeba cestoval a publicista Dan Přibáň. Věří, že pomoc dětem nevyvolá u české veřejnosti obavy z narušení bezpečnosti země.

„Československo v minulosti přijímalo opuštěné děti třeba z Namibie, není to nic, co by se tu v minulosti nedělalo. Proto mi to připadá logické a zároveň akceptovatelné širší veřejností,“ popsal Přibáň.

Autoři petice připomínají české politické reprezentaci závazek z července 2015. Tehdy vláda rozhodla, že Česko dobrovolně přijme 1500 uprchlíků.

„Vyzýváme proto vládu České republiky, aby tento slib naplnila a aby v rámci tohoto vlastního závazku přijala především syrské matky s dětmi, neboť to je nejzranitelnější skupina, která dnes strádá v přeplněných utečeneckých táborech,“ píše se v petici.

Prohlášení sestavila skupina lidí, která se zformovala ve facebookové skupině „Syrské děti do Česka“. Ta vznikla na začátku dubna 2017 jako reakce na záběry obětí chemického útoku v syrském Idlíbu.

Mezi osobami, které připojily svůj podpis, jsou herci David Matásek a Jan Hrušínský, jedna z Wintonových dětí, bioložka Ruth Hálová nebo překladatelka Šárka Fialová.

(pel)