Aktivisté, kteří vylili rudou barvu do řeky Vltavy, nebudou nijak potrestáni. (Foto: FB Bolt958)

Lití barev do českých řek je nejspíš dovoleno. Aktivisté, kteří vylili barely s rudou barvou do Vltavy, nebudou nijak potrestáni. Červená barva ve Vltavě podle policie nebyla škodlivá a nezpůsobila žádné škody. Náhradu škody za zbytečný výjezd policie a hasičů také nikdo platit nebude. Podle Povodí Vltavy však aktivisté zákon porušili.

Na místě zasahovali chemici a hasiči, kteří hledali zdroj znečištění a analyzovali vodu.

Zbarvenou vodu vyšetřili pracovníci magistrátu z Odboru životního prostředí a dostavili se i pracovníci Povodí Vltavy. Nikdo z nich ve vodě neobjevil žádnou závadnost, nebyl proto ani nutný zásah hasičů.

Podle policie šlo o typ odbouratelné barvy, která není životu ani zdraví nebezpečná.

„Žádný z těchto subjektů nespatřil v tomto jednání žádný správní delikt, který by spadal do jejich kompetence. Zatím nic nevypovídá o jakémkoli protiprávním jednání,“ řekl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Policisté pouze prošetřovali poškození zděného zábradlí budovy Mánes, které aktivisté během vylévání barvy polili. Majitel budovy však trestní oznámení podávat nebude.

Foto: FB Bolt958

Podle Povodí Vltavy se však aktivisté vylitím barvy do řeky dopustili porušení zákona. Povrchové vody a vodní toky jsou chráněny zákonem a nesmí se do nich vlévat jakékoli látky, které by mohly ohrozit nebo zhoršit jejich jakost.

„Vypuštění látky způsobující červené zabarvení vody do významného vodního toku Vltava je tedy porušením zákona bez ohledu na to, o jakou látku se jedná,“ uvedl ředitel sekce správy Povodí Vltavy Tomáš Kendík.

Povodí nyní analyzuje odebrané vzorky z odhadovaných dvou set litrů barviva, které se celkem dostalo do řeky, ale zásadní vliv na rostliny a živočichy zjištěn nebyl.

Za výjezd policie a hasičů nebude nikdo platit. Oznamovatel události nemohl totiž vědět, že barva není závadná.

K vylití barvy do řeky se přihlásila skupina aktivistů pod názvem Bolt958. Podle informací zveřejněných na Facebooku tak protestují proti komercionalizaci výstavní galerie Mánes.

„Mánes má sloužit umělcům, ale v prostorách výstavní síně se střídají komerční akce. Chceme na problém upozornit,“ vysvětlili aktivisté.

(pel)