Prosazování vystoupení Česka z EU je podle Miroslava Kalouska vlastizrada. Tomio Okamura šéfa TOP 09 přirovnal k nacistům.

Miroslav Kalousek chce trestat lidi požadující referendum o vystoupení Česka z EU za vlastizradu. Předseda TOP 09 to uvedl v rozhovoru pro Měšec.cz. Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury připomíná Kalousek nacistu.

Kalousek v rozhovoru Měšce komentoval volební plány jednotlivých stran. Politické hnutí „Referendum o Evropské unii“ prosazuje referendum o vystoupení Česka z Unie.

„Já si myslím, že už ten, kdo něco takového navrhuje, se dopouští vlastizrady,“ uvedl.

Podle něj je bytostným prvořadým národním zájmem českých občanů patřit do Evropské unie, být u společného evropského stolu.

„Kdokoliv navrhuje nebo snaží se o něco jiného, dělá maximálně radost Kremlu, a pokud něco takového uděláme, naši vnuci nás proklejí,“ doplnil.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie považuje jeho výroky o trestání občanů požadujících referendum za skandální.

„Je to nehorázné zastrašování voličů. Rétorika pana Kalouska připomíná slovník soudců nacistických německých soudů v době okupace, odsuzujících české vlastence k smrti za zradu Říše,“ uvedl Okamura.

Za vlastizradu v Česku hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Může hrozit i propadnutí majetku.

Podle mluvčího TOP 09 Jakuba Hnáta byl však Kalouskův výrok pronesen v nadsázce.

„Pan předseda tím vyjádřil naprosto zásadní důležitost, jakou má podle TOP 09 pro Českou republiku setrvání v Evropské unii,“ řekl Hnát.

(pel)