Šéf pražské policie Miloš Trojánek odmítl snahu o diskreditaci policie a politizaci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Policie požádala sněmovnu o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Šéf pražské policie Miloš Trojánek odmítl Babišovo zpochybňování vyšetřování v kauze Čapí hnízdo. Podle něj žádost o vydání poslanců Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) není na politickou objednávku ani snahou ovlivnit podzimní volby do sněmovny. Lídr ANO zkritizoval vyšetřovatele, který má kauzu na starost. 

„Policisté krajského ředitelství, v jehož čele stojím, byli a jsou apolitičtí a řídí se výhradně zákony této země,” uvedl.

Upozornil také, že vyšetřování kauzy je dlouhodobě pod tlakem médií i veřejnosti.

„Jsem nepříjemně překvapen snahou některých jednotlivců, kteří se snaží celé prověřování této kauzy zpochybnit a zpolitizovat. Proti tvrzením, že pražská policie v této věci pracuje na jakousi politickou objednávku, se důrazně ohrazuji,” řekl.

Uvedl, že k vydání stanoviska ho přiměla „zejména snaha některých osob prostřednictvím médií zdiskreditovat a znevěrohodnit osobu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo“.

Za vyšetřovatele Pavla Nevtípila z odboru hospodářské kriminality, kterého ve vyjádření nejmenoval, se postavil.

„Osobně si ho za jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení nesmírně vážím,“ zdůraznil.

Babiš: Je to politický boj

Vyšetřovatele Nevtípila krizitoval Babiš.

 „Dostal to na starost ten ‚správný‘ policajt, pan Nevtípil, který figuroval v kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli Sittovi,“ napsal šéf ANO s tím, že ho policejní vyšetřování nepřekvapilo a že ho považuje za politický boj.

Jaroslav Faltýnek uvedl, že své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo považuje za šikanu ze strany policie.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele.

Díky změně dosáhla na 50milionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni ve Sněmovně řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

(pel)