Obyvatelé České republiky jsou k EU nejskeptičtější z obyvatel zemí V4. (Foto: demonstrace Brno, 2017)

Čeští obyvatelé jsou k Evropské unii skeptiční. Unii podporují nejméně ze všech států visegrádské čtyřky. Zatímco například v Polsku souhlasí se členstvím v EU téměř 90 procent lidí, v Česku je to 56 procent dotázaných. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V Polsku souhlasí s členstvím země v EU 88 procent lidí, následuje Maďarsko s 82procentní podporou a Slovensko, kde se kladně vyjádřilo ohledně členství v unii 74 procent lidí.

V ČR souhlasí s členství v EU 56 procent občanů.

Výrazně méně jsou obyvatelé čtveřice zemí spokojeni s tím, jaký vliv mají na rozhodování EU.

Jako dostatečný jej vnímá pouze 25 procent Poláků a Slováků.

V Maďarsku se s tímto názorem ztotožňuje 22 procent lidí, v ČR 15 procent.

Zdroj: CVVM

Téměř čtvrtina dotázaných by odešlo z EU

Lidé byli rovněž dotazováni na to, kam by jejich země měla patřit v případě vzniku takzvané vícerychlostní EU.

V ČR se 19 procent dotázaných vyslovilo pro to, aby země byla ve skupině s těsnější spoluprací. Dvaačtyřicet procent se vyslovilo pro volnější spolupráci a 23 procent by volilo odchod z EU.

Autoři průzkumu rovněž zjišťovali, zda lidé v zemích V4 pokládají za důležitější schopnost unie jednat jako celek i na úkor nezávislosti členských zemí, nebo nezávislost členských zemí i na úkor schopnosti EU jednat jako celek.

Podle jejich zjištění pro efektivnost jednání EU se vyjádřila třetina Poláků a Maďarů, naopak 43 procent Poláků a 55 procent Maďarů pokládá za důležitější nezávislost členských zemí.

Mezi Slováky 22 procent dotázaných podpořilo efektivnosti unie na úkor národní suverenity a 67 procent nezávislost členských zemí. V Česku to bylo 16 procent ku 66 procentům.

(pel)