Itálie a Malta neotevřely své přístavy pro loď španělské občanské organizace převážející migranty z Libye do Evropy.

Záchranáři z iniciativy Proactiva Open Arms (POA) přivezli do Evropy další migranty z Libye. Itálie a Malta však odmítly loď španělské občanské organizace s uprchlíky vpustit do svých přístavů. Záchranáři totiž nepodepsali kodex, který vymezuje podmínky činnosti humanitárních organizací pomáhající migrantům ve Středozemním moři.

Španělská loď čeká v mezinárodních vodách na povolení zakotvit. Co s plavidlem bude, není podle italských médií jasné.

Členové POA tvrdí, že je italská pobřežní stráž vyzvala k záchraně tří migrantů u Libye. Měli je prý dopravit na Maltu, ta ale své přístavy neotevřela a Španěly poslala k italskému ostrovu Lampedusa. Itálie však také přistání nepovolila, protože organizace nepřijala kodex vlády v Římě.

Kodex má 13 bodů a obsahuje řadu opatření. Patří mezi ně například zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost pro tyto lodě přijímat na palubu členy speciálních bezpečnostních složek pro boj proti obchodu s lidmi.

Italský ministr vnitra Marco Minniti varoval organizace, které nepodepíší, že jejich lodě nebudou vpuštěny do italských přístavů.

Mezi těmi, které podepsat odmítly, jsou i Lékaři bez hranic.

Itálie letos podle zatím posledních údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přijala již přes 93 500 běženců a dlouhodobě si stěžuje na nedostatečnou pomoc ostatních zemí EU. Chce, aby lodě s uprchlíky byly přijímány i v přístavech jiných evropských zemí.

(pel)