Další Afričané zaútočili na evropské hranice. Celkem 186 migrantů proniklo násilím z Maroka do španělské enklávy Ceuta. Uprchlíky nezastavil ani vysoký hraniční plot s ostnatým drátem.

Čtyři běženci museli být hospitalizováni kvůli zraněním, která utrpěli. Zraněn byl i jeden zasahující příslušník pohraniční stráže, kterou náhlý průnik běžícího davu převážně mladých mužů překvapil. Španělský Červený kříž nabídl skupině uprchlíků humanitární pomoc.

Podobně velká skupina uprchlíků ze zemí subsaharské Afriky vzala útokem hraniční šestimetrový dvojitý plot s ostnatým drátem na vrcholu již před týdnem. Ale jen 60 migrantům se podařilo překážky překonat.

Při zatím posledních hromadných nájezdech v únoru se hraniční bariéru v Ceutě podařilo překonat téměř tisícovce migrantů.

Podle agentury AP jsou pokusy o násilné překročení hraničního přechodu pro chodce neobvyklé, protože jsou obvykle přísně střeženy policií.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido už dříve informoval parlament, že v první polovině roku byl umožněn vstup do Ceuty a další španělské přímořské enklávy na severu Maroka Melilly až 3204 migrantům nemajících dokumenty. To je o 100 procent více, než tomu bylo ve stejném období loňského roku.

Španělské enklávy Ceuta a Melilla se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím.

Ceuta se stala cílem migrantů z mnoha zemí Afriky, kteří se pokoušejí přes Maroko (a Alžírsko) dosáhnout města, a docílit tak vstupu do Španělska a tím i EU. Město je sice chráněno před ilegálními přestupy dvěma vysokými ploty (jeden je vysoký 3 m, druhý 8 m), hlásiči pohybu, infračervenými kamerami i četnými hlídkami policie Guardia Civil, ovšem obdobně jako v Melille s pochybnými výsledky.

(pel)