Zeman odmítl Macronovo obvinění, že Česko zneužívá Evropskou unii jako samoobsluhu. Poukázal přitom na fakt, že z Česka odtéká skrze dividendy do ciziny zahraničním investorům "staré Evropy" (včetně Francie) více peněz, než kolik ČR čerpá z EU na eurodotacích.

Prezident Miloš Zeman odmítl Macronovu kritiku Česka, které údajně zneužívá Evropskou unii tím, že si z ní udělalo samoobsluhu. Český prezident poukázal na to, že i supermarketu se musí platit.  Podle Zemana odtéká na dividendách z Česka do ciziny zahraničním investorům více prostředků, že než kolik ČR dostává z EU formou eurodotací.

Zeman to uvedl v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nedávno označil Česko za cynického zrádce. Podle Macrona slouží Evropská unie Česku a východoevropským politikům jen k čerpání peněz, aniž by respektovali její hodnoty a pravidla.

„Když slyším některé politické vůdce z východní Evropy, tak si myslím, že se dopouštějí dvojí zrady. Zříkají se zásad a odvracejí se od Evropy. Je to cynický přístup k EU: slouží jim k rozdělování peněz, bez dodržování hodnot,“ prohlásil Macron.

Upozornil současně, že Evropa není samoobsluha, ale společenství, které nerespektování zásad oslabuje, a tak země nedodržující pravidla musí nést „veškeré politické důsledky“.

Supermarket a dividendy

Český prezident na to reagoval slovy, že „i v supermarketu se platí“.

„Jinými slovy, supermarket není nic, kde něco dostáváme zadarmo,“ kontroval Zeman.

Současně Zeman poukázal na to, že středoevropské a východoevropské státy platí tím, že umožňují investorům ze zemí „staré Evropy“ investice, které mohou u nás využívat levné pracovní síly.

„Když se podíváme na objem dividend, které zahraniční společnosti odvádějí svým mateřským společnostem do zemí staré Evropy, tak s překvapením zjišťujeme, že je to, alespoň pokud jde o Českou republiku, více, než dostáváme na evropských dotacích,“ konstatoval Zeman. (sfr)