Migranti vyjdou Německo draze. Země kancléřky Merkelové dá příští rok ze státního rozpočtu na veškeré náklady spojené s migranty celkem 21,4 miliardy eur, tedy zhruba 563 miliard korun. Prostředky mají jít na ubytování migrantů, jejich integraci a příspěvky jednotlivým spolkovým zemím. 

Do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo téměř zhruba 1,2 milionu migrantů.

I navzdory vysokým výdajům na běžence chce Německo udržet nejméně do roku 2021 vyrovnaný státní rozpočet. Vyplývá to z rozpočtového výhled i návrhu rozpočtu na rok 2018, které schválila německá vláda. Státní rozpočet SRN byl naposledy deficitní v roce 2013.

Od roku 2014 má Německo vyrovnaný rozpočet a v loňském roce skončily německé veřejné finance v přebytku 23,7 miliardy eur, přičemž  státní rozpočet byl v přebytku 7,7 miliardy eur (téměř 202 miliard Kč).

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 počítá s příjmy i výdaji ve výši 337,5 miliardy eur (8,9 bilionu korun), což je nárůst o 2,6 procenta oproti plánu pro letošek. Tento návrh ale může doznat podstatných změn, neboť jeho konečnou podobu určí až nová vláda, která vzejde ze zářijových parlamentních voleb.

Ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU), jehož konzervativní unie CDU/CSU je favoritem parlamentních voleb, chce na příští rok například navýšit rozpočet ministerstva obrany, a to o 1,6 miliardy eur na 38,5 miliardy eur (cca 1 bilion korun).

Německo dnes vynakládá na obranu zhruba 1,2 procenta hrubého domácího produktu, což je daleko za cílem NATO, které od členských zemí požaduje obranné výdaje ve výši dvou procent HDP.

Česká republika v souvislosti s migrační vlnou přijala pouze několik běženců. Přesto v letošním roce ČR počítá s deficitem státního rozpočtu 60 miliard Kč a deficitní má být i rozpočet v příštím roce. Podle prvního návrhu státního rozpočtu má schodek rozpočtu na rok 2018 dosáhnout 50 miliard Kč. (sfr)