Evropský parlament chce donutit euroobčany ke konzumaci zbytků jídla. Zatím však jen v jednom dnu každý týden. Europoslanci už schválili usnesení, jehož cílem je do roku 2030 snížit vyhazování zbytků jídla o polovinu. Vyhlášen má být každotýdenní „DEN ZBYTKŮ“.

Za snahou donutit občany států EU pojídat jídelní zbytky stojí parlamentní „Iniciativa na podporu účinného využívání zdrojů: snížení míry plýtvání potravinami a zlepšení bezpečnosti potravin“.

Ta vyzvala příslušný nejvyšší orgán Unie, aby na celém území zavedl takzvaný „Den zbytků“, který by platil vždy jedenkrát týdně.

„Vyzýváme Evropskou komisi a členské státy, aby motivovaly domácnosti k boji proti plýtvání potravinami tím, že budou podporovat každotýdenní den zbytků,“ uvedla iniciativy ve svém prohlášení.

Požaduje také, aby spotřebitelům byly poskytovány informace o tom, jak přesně mají postupovat při nakupování a vaření, aby přitom omezily plýtvání potravinami.

Zjednodušit se má také darování jídla. Evropská komise má podle europoslanců navrhnout změnu směrnice o DPH, která by umožnila osvobození od daní při darování potravin.

V praxi by to znamenalo, že by se DPH na potraviny snížila až k nule, pokud jsou potraviny darovány krátce před koncem doporučené doby použitelnosti, případě pokud půjde o neprodejné potraviny.

Zhruba 53 procent všech „vyplýtvaných potravin“ připadá v EU na domácnosti. Zpracovatelský průmysl se na „plýtvání“ podílí 19 procenty.

Podle údajů z roku 2012 se v EU vyprodukuje průměrně 88 milionů tun potravinového odpadu ročně. na 1 osobu tak připadá 173 kilogramů nesnědeného a vyhozeného jídla ročně.

Nejvíce zbytků připadá na Nizozemce (541 kilogramů na osobu), nejméně na Slovince (72 kilogramů). Česko patří spíše mezi země, kde k plýtvání s potravinami dochází v menší míře. Ročně vyplýtvají „jen“ 81 kilogramů potravin na osobu. (sfr)