Na dálnici D1 se v sobotu 1. července 2017 srazila 2 vojenská vozidla armády USA. Dálnice D1 byla po 2 hodiny zablokována. (Ilustrační foto: archív)

Americká armáda projíždějící Českem zablokovala na 2 hodiny dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Na D1 se srazila auta z amerického konvoje a následně se vytvořila kolona v délce asi 6 kilometrů. K události došlo v v sobotu ráno u Mirošovic nedaleko Prahy.

Srazila se dvě vojenská vozidla konvoje americké armády. Ve směru na Brno se vytvořila šestikilometrová kolona. K incidentu došlo tak, že jedna část konvoje čekala na druhou, která se opozdila. Jedno vozidlo pak narazilo do cisterny. Při srážce nebyl nikdo zraněn.

Dálnice byla zprovozněna po 11. hodině.

Konvoje armády USA projíždějí Českou republikou již od čtvrtku. Přesun americké armády z Německa bude pokračovat až do neděle. Cílem přesunu je vojenské cvičení Saber Guardian, které bude probíhat v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Do cvičení se má zapojit až 25 tisíc osob.

Celkem se přes Česko přesouvá 230 armádních vozidel a 900 vojáků. Návrat ze cvičení Saber Guardian 2017 se plánuje na přelomu července a srpna. (sfr)