Majitelé psů budou muset své čtyřnohé mazlíčky od roku 2020 povinně očipovat. Očipováni by měli psi být v době prvního očkování proti vzteklině, tedy zhruba v šesti měsících. Podle kritiků to ale boji proti množírnám nepomůže. Novelu, která má také zpřísnit podmínky pro chov psů, nyní dostane k projednání Senát. 

V Česku žije více než 1,5 miliónu psů. Ještě loni byl jeden pes téměř v každé druhé domácnosti. Nyní se zákonodárci rozhodli zpřísnit podmínky jejich chovu, údajně proto, aby pro veterinární správu bylo lépe dohledatelné, zda psi nepocházejí z množíren.

Změnu prosadil poslanecký zemědělský výbor ve spolupráci s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Kritici však už dříve upozorňovali na to, že množírny budou dál opouštět neočipovaná osmitýdenní štěňata.

Podle pozměňovacího návrhu, který podal zemědělský výbor, by se od roku 2020 měli povinně čipovat psi od půl roku věku.

„Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit, aby identifikační číslo psa bylo zaznamenáno v dokladu o očkování psa. Identifikačním číslem psa se rozumí alfanumerický kód zobrazený transpondérem, který umožňuje zjistit totožnost konkrétního psa,” píše se v pozměňovacím návrhu.

Část psů přitom již očipovaná je. Pořizovací cena čipu závisí na jeho typu, mohla by se pohybovat mezi 120 a 450 korunami. Za aplikaci čipu pak majitelé psa zaplatí v rozmezí 330 až 550 korun.

Jasno je i v zabijačkách

Schválená novela také povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety.

Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.

Novela rovněž legalizuje stav, kdy si výslužku zabijačky odnášejí osoby blízké chovateli. Norma upravuje i prodej produktů z prvovýroby, doplňuje jej o prodej nutrií. Když ministr zemědělství Jurečka zákon předložil, řekl, že ho třeba upravit tak, aby to odpovídalo zvyklostem venkova, které nikomu neubližují a zároveň patří k naší tradici.

(pel)