Soukromé školy mají smůlu. Ministerstvo školství zamítlo více něž polovinu žádostí o zřízení nové školy.

Český stát doslova zametl se soukromými školami. Ministerstvo školství v letošním roce zamítlo téměř polovinu žádostí o zřízení soukromé základní školy. Poptávka po vzdělávání mimo stát přitom roste. Soukromé školy si často zřizují sami rodiče, kteří jsou nespokojení s vyučováním ve veřejných školách. Informoval o tom deník Právo.

„Je pravda, že školský rejstřík při posuzování žádostí dnes postupuje odpovědněji, než tomu bylo v minulosti. Nelze však říci, že by to znamenalo nějaké razantní zamítání žádostí,“ řekl ministr školství Stanislav Štech.

Podle aktuálních údajů z ministerstva školství však o razantním zamítání hovořit lze.

V loňském roce resort zamítl pět žádostí z 53, přičemž část projektů se nakonec neuskutečnila z jiných důvodů. Letos se však sešlo na ministerstvu 48 žádostí. Dosud bylo schváleno 20 z nich a 23 zamítnuto. O zbývajících pěti se ještě rozhoduje.

Přitom po vzdělávání mimo státní školství je v poslední době poptávka. V roce 2010 bylo jen 72 soukromých škol a v nich 5710 dětí. V minulém školním roce bylo soukromých škol 145 s 10 057 žáky. Z letošního celkového počtu 4140 všech základních škol, které navštěvuje 900 tisíc žáků, je soukromých 180.

Vzdělává se v nich 11 949 dětí, tedy dvojnásobek proti situaci před sedmi lety.

Rodiče nejsou spokojeni s výukou na veřejných školách

Podle ministra Štecha se na prvním místě posuzuje kvalita a hospodárnost. Soukromé školy zapsané do rejstříku totiž mají nárok na státní dotace, a pokud se v okolí vyskytuje veřejná škola s nenaplněnými kapacitami, pak to může být argument proti schválení nové soukromé školy.

Soukromé základní školy zpravidla nevznikají jako podnikatelský záměr, ale z popudu rodičů, kteří nejsou spokojení s tím, jak vypadá výuka a výchova v běžných veřejných školách.

Štech ale odmítá, že by ministerstvo školství vůči soukromým školám vedlo válku. Resort je prý oficiálně vnímá jako vhodný doplněk vzdělávací sítě. Připomněl, že ministerstvo odvrátilo původní záměr z roku 2014 snížit soukromým školám dotace.

„Naopak se v posledních letech do normativů pro soukromé školy promítá navýšení z titulu zvyšování odměňování ve veřejném školství,“ poznamenal.

(pel)