Islámský stát padl. Prozatím ale jen v Iráku, kde vojáci dobyli ruiny mešity. V Sýrii se stále urputně bojuje o hlavní baštu Rakká.

Islámský stát byl poražen. Zatím ale jen v Iráku, v Sýrii se stále urputně bojuje. Irácká armáda se zmocnila prostoru kolem mešity An-Núrí a islámští radikálové tak přišli o poslední části Mosulu, kde v roce 2014 vyhlásili chalífát. Džihádisté v Mosulu drží už jen pár ulic, v Sýrii však kurdské jednotky kompletně obklíčili jejich hlavní město Rakká.

Mešita leží v historické části v západním Mosulu, kde už několik dní irácké jednotky svádějí s IS tvrdé boje.

„Návrat mešity An-Núrí a jejího minaretu do náruče národa znamená konec DAIŠ, státu falše,“ uvedl premiér Abádí v prohlášení s použitím arabské zkratky používané pro původní název Islámského státu.

Irácké jednotky podle něj budou nadále pronásledovat bojovníky teroristické organizace.

„Budou je zabíjet a zatýkat až do posledního muže,“ prohlásil irácký premiér.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Letos v lednu obsadila východní část města a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část.

Tyto boje jsou obtížnější jednak kvůli úzkým historickým uličkám a také kvůli množství civilistů, které IS používá jako živé štíty. Podle posledních odhadů irácké armády je za bojovou linií stále uvězněno asi 50 tisíc civilistů.

Radikálové z hnutí Islámský stát ale stále ovládají v Sýrii města Rakka a Dajr az-Zaur a další území. Navíc i v samotném Iráku je ještě pod kontrolou IS město Tal Afar a oblast okolo Havídži.

Pokud jde o Rakku, která je největší baštou Islámského státu v Sýrii, ohlásily síly arabsko-kurdské aliance, že ji plně obklíčily a odřízly všechny únikové cesty z města.

O obklíčení Rakky se arabsko-kurdská aliance snažila několik měsíců, od začátku června se boje o město zintenzivnily. Ve městě je uvězněno na 100 tisíc jeho obyvatel a při koaličních náletech vedených na podporu sil bojujících proti IS bylo podle OSN v červnu zabito nejméně 173 civilistů.

(pel)