Evropa čelí frontálnímu útoku migrantů. Za den se v Itálii vylodilo více než 10 tisíc běženců, které lodě zachránily během posledních třech dní. Jihoevropský stát proto žádá o pomoc EU a navrhuje, aby se stanovil limit na počet lodí, které by směly nechat migranty v italských přístavech.

Itálie navrhuje, aby v přístavech vystupovali migranti pouze z italských lodí. Všechny ostatní záchranné lodě by měly zákaz nechat migranty v Itálii vystoupit. Omezení by se však nevztahovalo na lodě, které se podílí na záchranné misi korigované evropskou agenturou pro ochranu vnějších hranic Frontex.

Jen ve středu dorazily k italským břehům lodě nadace MOAS, neziskové organizace Lékařů bez hranic a Frontexu. Dohromady z nich vystoupilo více než 10 tisíc migrantů, které lodě zachránily v posledních třech dnech ve Středozemním moři.

Podle šéfa agentury Fabrice Leggeriho je znepokojivé, že libyjští pašeráci lidí nasazují do člunů snažících se překonat moře velké množství lidí najednou.

Pašeráci také stále více ohrožují životy migrantů. Do člunů se jich snaží natlačit stále více. Dávají jim k dispozici málo pitné vody a pohonných hmot. Ze člunů jim navíc odebírají motory, když se přiblíží k mezinárodním vodám, aby je opět mohli použít.

Nárůst počtu migrantů plujících k břehům země zaznamenala Itálie i loni touto dobou, kdy přes Středozemní moře dorazilo do země přes 22 500 migrantů.

Tato jihoevropská země je hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se většina migrantů snaží na Starý kontinent opět dostat ze břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

Migranti se na nebezpečnou cestu vydávají často na nafukovacích člunech nebo vratkých loďkách. Před utonutím je zachraňují lodě italské i libyjské pobřežní stráže, mise EU, ale i řady nevládních organizací.

(pel)